Szerencsétlenséget jelent 13-as kórházi ágy?

Egy bizarr tanulmány azt vizsgálta, kevesebb beteg maradt-e életben egy kórház intenzív osztályának 13-as számú ágyán, mint a többi ágyon.

Triszkaidekafóbia - így is nevezik a 13-as számtól való félelmet. Akik meg vannak győződve arról, hogy ez a szám szerencsétlenséget hoz, azok közül sokan nem ülnek repülőre 13-án (péntek 13-án meg aztán végképp nem), aznap inkább beteget jelentenek a munkahelyükön, hogy ne kelljen kimozdulniuk otthonról, és a kórházban is tartanak attól, hogy az adott osztályon a 13-as számú ágyat kapják - biztosak abban, hogy ez a lehető legrosszabbat vetíti előre. Persze, tudjuk, az már önmagában szerencsétlenséget jelent, ha valaki kórházba került, de vajon tényleg valószínűbb-e, hogy a 13-as számú ágyra kerülőknek kisebbek a túlélési esélyeik?

Szerencsétlenséget hoz a 13-as szám?
Szerencsétlenséget hoz a 13-as szám?

Természetesen ebben a témában is született kutatás, és persze, hogy brit tudósokhoz kötődik. A szakemberek közel két éven át - 2015 januárjától 2017 decemberéig - figyelték meg a bristoli Southmead kórház intenzív osztályának 13-as számú ágyát. A 48 férőhelyes intenzívre ez idő alatt összesen 1568 beteget hoztak be. A páciensek közül 110-en feküdtek a 13-as számú ágyon. Csak érdekességképp megjegyeznénk, hogy a kutatók szerint ez a betegszám viszonylag alacsony kihasználtságot jelent, de volt olyan ágy az osztályon, amelyen még kevesebben feküdtek a vizsgált időszakban.

Babonák: ezért hiszünk bennük - részletek!

A 13-as ágyon helyet kapott 110 beteg adatait a kutatók összehasonlították a kórteremben lévő többi fekhelyen - 14-től 24-ig - elhelyezett páciensek adataival, és nem találtak jelentős különbséget. A pontosság kedvéért még egy fontos adatot azért megemlítenénk: a 13-as ágyon elhelyezett 110 betegből 22-en hunytak el a kutatás kétéves időtartama alatt, ami a tudósok szerint sem kevés, de azt mondják, az adatok a 14-estől a 24-es ágyig nagyon hasonlóan alakultak.

A tudósok tehát szeretnének mindenkit megnyugtatni: az, ha valaki a 13-as számú kórházi ágyat kapja, önmagában véve még nem rossz ómen, és nem csökkenti a túlélés esélyeit.

Forrás: Daily Mail

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső