Szerencsétlenséget jelent 13-as kórházi ágy?

Egy bizarr tanulmány azt vizsgálta, kevesebb beteg maradt-e életben egy kórház intenzív osztályának 13-as számú ágyán, mint a többi ágyon.

Triszkaidekafóbia - így is nevezik a 13-as számtól való félelmet. Akik meg vannak győződve arról, hogy ez a szám szerencsétlenséget hoz, azok közül sokan nem ülnek repülőre 13-án (péntek 13-án meg aztán végképp nem), aznap inkább beteget jelentenek a munkahelyükön, hogy ne kelljen kimozdulniuk otthonról, és a kórházban is tartanak attól, hogy az adott osztályon a 13-as számú ágyat kapják - biztosak abban, hogy ez a lehető legrosszabbat vetíti előre. Persze, tudjuk, az már önmagában szerencsétlenséget jelent, ha valaki kórházba került, de vajon tényleg valószínűbb-e, hogy a 13-as számú ágyra kerülőknek kisebbek a túlélési esélyeik?

Szerencsétlenséget hoz a 13-as szám?
Szerencsétlenséget hoz a 13-as szám?

Természetesen ebben a témában is született kutatás, és persze, hogy brit tudósokhoz kötődik. A szakemberek közel két éven át - 2015 januárjától 2017 decemberéig - figyelték meg a bristoli Southmead kórház intenzív osztályának 13-as számú ágyát. A 48 férőhelyes intenzívre ez idő alatt összesen 1568 beteget hoztak be. A páciensek közül 110-en feküdtek a 13-as számú ágyon. Csak érdekességképp megjegyeznénk, hogy a kutatók szerint ez a betegszám viszonylag alacsony kihasználtságot jelent, de volt olyan ágy az osztályon, amelyen még kevesebben feküdtek a vizsgált időszakban.

Babonák: ezért hiszünk bennük - részletek!

A 13-as ágyon helyet kapott 110 beteg adatait a kutatók összehasonlították a kórteremben lévő többi fekhelyen - 14-től 24-ig - elhelyezett páciensek adataival, és nem találtak jelentős különbséget. A pontosság kedvéért még egy fontos adatot azért megemlítenénk: a 13-as ágyon elhelyezett 110 betegből 22-en hunytak el a kutatás kétéves időtartama alatt, ami a tudósok szerint sem kevés, de azt mondják, az adatok a 14-estől a 24-es ágyig nagyon hasonlóan alakultak.

A tudósok tehát szeretnének mindenkit megnyugtatni: az, ha valaki a 13-as számú kórházi ágyat kapja, önmagában véve még nem rossz ómen, és nem csökkenti a túlélés esélyeit.

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)