Súlyos migrén, súlyos következmények

Két új tanulmány is kimutatta, hogy az aurával járó migrénben szenvedő emberek esetében nagyobb a szívbetegség és stroke eredetű halálozás kockázata, de a migrénben szenvedőkre vonatkozó egyéni kockázat alacsony.

Az aurának nevezett ideiglenes vizuális illetve érzéki zavar körülbelül minden ötödik migrénben szenvedő ember esetében jelentkezik. A BMJ augusztus 25-i számában megjelent két kutatás egyikében Larus Gudmundsson, az Izlandi Egyetem kutatója munkatársaival 18725 (1907 és 1935 között született) férfi és nő középkori migrénjének hatásait vizsgálta. Az alanyok az 1967-ben elindított, a szívbetegséget vizsgáló Reykjavíki Tanulmány résztvevői voltak.

A 26 éves nyomonkövetés alapján Gudmundsson kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy az aurával járó migrénben szenvedő férfiakra és nőkre a szívbetegség, stroke illetve egyéb eredetű halálozás megnövekedett kockázata vonatkozik. Az aura nélküli migrénben szenvedő betegek esetében nem tapasztaltak megnövekedett kockázatot. Az eredmények ezen kívül azt is kimutatták, hogy az aurával járó migrénben szenvedő nők esetében a szív-érrendszeri betegségek illetve a rák mellett az egyéb eredetű halálozás kockázata is magasabb volt.

A tanulmány készítői azt is elmondták, hogy az aurával járó migrénben szenvedők egyéni kockázata alacsony, és a szívbetegségek okozta halálozás kockázatának csökkentése érdekében esetükben is a hagyományos kockázati tényezőket, például a magas vérnyomást, a dohányzást és a magas koleszterinszintet kell visszaszorítani. A kutatók szerint az aurával járó migrén és a szív-érrendszeri betegségek, illetve egyéb betegségek okozta halálozás megnövekedett kockázata közötti összefüggés megállapítására további kutatások szükségesek. Gudmundsson szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy a rohamok gyakoriságának csökkentése migrénmegelőző gyógyszerekkel csökkentheti-e a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

A francia Országos Egészségügyi és Orvoskutatási Intézet munkatársai Dr. Tobias Kurth vezetésével egy másik kutatás során azt mutatták ki, hogy az aurával járó migrénben szenvedő nők esetében nagyobb a vérzéses stroke kockázata. A kutatók ugyanakkor azt is elmondták, hogy a kockázat ennek ellenére alacsony, és az eredmények megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: