Súlyos betegséggel hozták összefüggésbe az aszpirint

A szakértők szerint ennek ellenére jóval nagyobb súllyal esnek a latba a fájdalomcsillapító előnyös tulajdonságai.

A New Orleans-i Emésztési Betegségek Konferencián bemutatott brit tanulmány szerint azok esetében, akik minden nap aszpirint használnak, megnő a Crohn-betegség kialakulásának veszélye. Korábban ismert volt, hogy az aszpirin alkalmazása elősegíti a gyomorfekély kialakulását, azonban ki kell emelni a gyógyszer kedvező hatásait is a szívbetegségek kialakulása szempontjából.

A cikk szerzője, Dr. Andrew Hart gasztrológus, a Kelet-Angliai Orvosi Egyetem oktatója szerint 2000 aszpirinszedőből egyben érvényesül az újonnan leírt kapcsolat, ezért az orvos által előírt kezelést annak előnyös hatásai miatt akkor is érdemes folytatni, ha a betegnek Crohn-betegsége van, vagy a családban van ilyen eset.

Az Egyesült Államokban 500 ezerre becsülik a Crohn-betegek számát, ez az állapot növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Sok esetben a betegek sebészeti beavatkozásra szorulnak, sokan egész életükön keresztül kénytelenek gyógyszert szedni.

A számos európai ország bevonásával végzett tanulmány során 200 ezer 30 és 74 év közötti önkéntest vizsgáltak. A kutatók megállapították, hogy az aszpirin mintegy ötszörösére növeli a Crohn-betegség kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a másik gyulladásos bélbetegség, a colitis ulcerosa esetén nem volt ilyen összefüggés.

Habár a kapcsolat világosnak tűnik, azonban az okra nem derült fény. Dr. William J. Sandborn, a Mayo Klinika gasztroenterológusa szerint a bélben az aszpirin bomlása során olyan termék keletkezik, amely az arra genetikailag fogékony egyénekben elősegíti a Crohn-betegség kialakulását.

Sandborn, hasonlóan Harthoz, szintén megfontolás tárgyává teszi az aszpirin további szedését, ugyanis az nemcsak a szívbetegségek, hanem a vastagbél-daganatok gátlása szempontjából is előnyt jelent a betegek számára.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció