Súlyos betegségeket okozhatnak a cukros üdítők

Napi kettőnél több cukrozott üdítőital fogyasztása az Amerikai Szív Társaság 2011. évi tudományos ülésszakán bemutatott eredmények alapján a nők esetében nem csak elhízáshoz, hanem a szívbetegség és a cukorbetegség megnövekedett kockázatához is vezethet.

Az Oklahomai Orvostudományi Egyetem kutatói Christina Shay vezetésével legalább napi két cukrozott üdítőitalt fogyasztó középkorú és idősebb nőket hasonlítottak össze olyan nőkkel, akik legfeljebb egy ilyen italt fogyasztanak naponta. Azok esetében, akik legalább két cukrozott üdítőt isznak naponta, négyszer magasabb a magas trigliceridszint kialakulásának kockázata, és jelentősen nagyobb valószínűséggel nő meg a derékbőségük, illetve alakul ki emelkedett éhgyomri vércukorszint. Férfiakban nem mutatták ki ugyanezt az összefüggést.

Shay elmondta, az emberek többsége úgy véli, hogy a nagy mennyiségű cukrozott üdítőitalt fogyasztók elhíznak, ami esetükben megnöveli a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát. Bár ez valóban megtörténik, a mostani kutatás azt is kimutatta, hogy a szívbetegség és a stroke kockázati tényezői még akkor is kialakulnak, amikor a nők testsúlya nem gyarapodik. A nők esetében azért nő a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata a cukrozott üdítőitalok fogyasztásával összefüggésben, mert nekik a férfiaknál kevesebb kalóriára van szükségük.

A kutató azt is hozzátette, hogy a következő kutatások segítségével azt próbálják majd meghatározni, pontosan hogyan befolyásolja a cukrozott üdítőital fogyasztása a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, például a magas trigliceridszintet az olyan személyekben, akiknek nem nő a testsúlyuk.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső