Súlyos betegek gyógyulását segítheti a vallásosság

Az emlőrákos páciensek esetén a hit nem függ össze a jó közérzettel, azonban a vallással szembeni negatív hozzáállás rontja az érzelmi és lelki egészséget - állítja egy új tanulmány.

Dr. Randy Hebert, a Nyugat Pennsylvaniai Allegheny Egészségügyi Ellátó Rendszer Forbes Hospice részlegének orvosigazgatója munkatársaival 198, az emlőrák korai és 86 késői stádiumában lévő nőt vizsgált, akiket a vizsgálat elején és 8-12 hónap elteltével arról kérdeztek, úgy érzik-e, hogy kapnak támogatást és útmutatást Istentől (pozitív), vagy haragszanak-e rá azért, hogy emlőrákosak lettek (negatív). Kiderült, hogy akik csalódtak a hitükben vagy negatívan tekintettek a vallásra, azoknál gyakrabban álltak fenn depresszív tünetek, kevésbé voltak elégedettek életükkel és lelki egészségük is rosszabb volt.

"Az orvosok gyakran nem foglalkoznak a súlyos betegeik vallásosságával és hitével, bár a legtöbben szeretnék, ha orvosuk tudna erről" - mondta el Hebert, a tanulmány szerzője. "Az eredményeink azt sugallják, hogy a páciensek vallásosságának és hitének elősegítése rendkívül jó hatású lehet, főként akkor, ha valaki dühös, és kiábrándult a hitéből.

A tanulmány a Palliative Medicine folyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció