Sorsdöntő percek szívroham esetén

A kórházba kerülés után a szívrohamot elszenvedett betegek kezelését a halálozási kockázat csökkentése érdekében minél hamarabb meg kell kezdeni, a jelen klinikai irányelvek szerint a javasolt idő érkezéstől számítva 90 perc.

Szívrohamot követően a betegeknél gyakran végeznek ún. ballon angioplasztikát, ekkor egy ballonkatétert vezetnek fel egy nagy artériából a beszűkült koszorúérbe, majd a ballon felfújásával szüntetik meg a szűkületet. A beteg kórházba érkezése és az első ballon felfújása között eltelt időt "ajtó-ballon időnek" nevezzük, a jelenlegi cél 90 perc, ám az ettől rövidebb idők kedvező hatását eddig még nem vizsgálták - olvasható egy, a British Medical Journal honlapján megjelent tanulmányban.

Amerikai kutatók 43 801 beteg adatait elemezték, valamennyien ballon angioplasztikán estek át a szívrohamot követő 12 órán belül valamelyik amerikai kórházban 2005 és 2006 között. Az átlagos ajtó-ballon idő 83 perc volt, a betegek több, mint fele ellátásra került felvétel után 90 percen belül. A kórházban fekvés során a halálozás 4,6 százalék volt. A hosszabb ajtó-ballon idővel rendelkezők nagyobb hányada volt nő, színes bőrű és átlagban idősebb, mint a rövidebb ajtó-ballon idejű pácienseknek. Kísérőbetegségük is gyakrabban volt (más betegségek, például cukorbetegség vagy magas vérnyomás).

Az eredményeket befolyásoló más tényezőkre korrigálva az derült ki, hogy a hosszabb ajtó-ballon idők összefüggést mutatnak a magasabb mortalitással. Például a 30 perc ajtó-ballon idővel rendelkező betegek 3 százaléka halt meg a kórházban, míg 90 perc esetén ez 4,3 százalék, 270 perc esetén pedig 10,3 százalék volt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szívrohamban szenvedő betegeknél a ballonkatéterezésig eltelt idő növekedése még a 90 percen belül kezelt betegek esetében is együtt jár a mortalitás növekedésével. "A 90 perces idő elfogadása helyett törekednünk kell a mihamarabbi katéteres beavatkozásra - írják a szerzők. - Ezzel a megközelítéssel jelentősen csökkenthető a halálozás."

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)