Sokáig tart a terhesség alatti vitaminok hatása

Nemcsak születéskor, hanem háromévesen is nagyobbak azok a gyermekek, akiknek édesanyja a terhesség során vitamin- és ásványianyag-pótlásban részesült.

Nem tudni még azonban, hogy a nagyobb testtömegű kisgyermekek hosszú távon egészségesebbek lesznek-e - írja Dr. David Osrin a londoni Gyermekgyógyászati Intézet kutatója a Lancet februári számában megjelent közleményében.

Az eredmények annak a vizsgálatnak a folytatásából származnak, mely Nepálban kezdődött három évvel ezelőtt. Akkor terhességük 12-20. hetében járó nőket választottak ki, és véletlenszerű elrendezésben mintegy 50 százalékuknak vitaminpótló készítményt adtak a szülésig. A készítmény 15 vitamin és ásványianyag napi ajánlott mennyiségét tartalmazta. A többiek csak vas- és folsavpótlásban részesültek.

A "vitaminos" csoportban 462 gyermek született, a kontroll csoportban 455. A születéskor átlagosan 77 grammal volt nagyobb az első csoport újszülöttjeinek súlya, és a vitaminok az alacsony (2500 g alatti) születési súly kockázatát is csökkentették.

Átlagosan két és fél évvel ezután újabb mérés következett. A vitaminkezelés hatása még mindig tartott: a kezelt anyák két-három éves gyermekei 203 grammal (2%) súlyosabbak voltak a kontroll csoportnál. A kezelés a fej-, mellkas- és felkarkörfogatot, valamint a tricepsz bőrredőjének vastagságát is pozitívan befolyásolta (átlagosan 2,5 mm különbséget mértek). A szisztolés vérnyomásérték szintén jobb, 99,4 Hgmm volt az első csoportban (a kontrollok 101,9 Hgmm-éhez képest).

Aggodalomra adott viszont okot, hogy a vitaminokkal kezelt anyák újszülöttjei körében gyakoribb volt a halálozás, ám az eltérés nem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak (30,6 a 21,8-del szemben 1000 élveszületésre). Egyelőre még nem tudni, hogy a magasabb születési súly és a később is megmaradó nagyobb testtömeg egészségesebb életet és jobb fejlődést eredményez-e. Ennek vizsgálatát Dr. Osrinék a jövőben tervezik. A szakértők szerint a magasabb testtömegnél is érdekesebb és fontosabb a vitaminkezelések szív- és érrendszerre kifejtett jótékony hatása, vagyis a vérnyomáscsökkentés.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció