Sikerült megállítani az öregedést

Amerikai kutatók azt állítják, hogy egerekben sikerült késleltetniük a ráncosodás, az izomtömeg-vesztés és a szürkehályog kialakulását.

Eredményüket azzal érték el, hogy "kimosták" az osztódásra képtelen, elöregedett sejteket, amelyek az öregedéssel felgyűlnek. A kutatók úgy vélik, áttörésük tényleges hatással lehet az idősellátásra.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány az úgynevezett öregedő (szeneszcens) sejtekre összpontosított. Ezek a sejtek nem osztódnak új sejtekké, és jelentős szerepet játszanak a daganatok továbbterjedésének megakadályozásában. Ezeket a sejteket az immunrendszer kitisztítja a szervezetből, ennek ellenére az idő előrehaladtával felgyűlnek. A kutatásból az derül ki, hogy a nagyon idős emberekben az összes sejt körülbelül 10 százaléka szeneszcens sejt.

Az amerikai Mayo Klinika kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel génmódosított egerekben elpusztítják az öregedő sejteket. A kísérleti állatok az átlagosnál sokkal gyorsabban öregedtek, és amikor megkapták a gyógyszert, a szeneszcens sejtek elpusztultak.

A kutatók az öregedés három tünetét vizsgálták: a szürkehályog keletkezését, az izomtömeg-vesztést, valamint a bőr simaságát okozó zsírlerakódások vesztését a bőr alatt. A kutatók e tünetek drámai mértékű késleltetéséről számoltak be, miután az egereket a gyógyszerrel kezelték. A kezelés azonban az élettartamot nem befolyásolta, bár ez talán a felhasznált génmódosított egerek típusával magyarázható.

A kutatás felveti az öregedés késleltetésének lehetőségét, amely ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Az öregedő sejteket azonban nem lehet csak úgy kiüríteni az emberi szervezetből. A kutatók azt remélik, hogy felfedezésük valóban nagy hatást gyakorol majd. Véleményük szerint senki sem akar tovább élni, ha az életminősége rossz. Azzal érvelnek, hogy már a fiatalok is kitisztítják öregedő sejtjeiket. Ha egy kissé rásegítenek az immunrendszer működésére, és gondoskodnak arról, hogy a szeneszcens sejtek kiürüljenek, nincs is szükség többre. Esetleg olyan gyógyszert is ki lehet fejleszteni, amely a sejtek által előállított egyedi fehérjék miatt az öregedő sejteket célozza.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső