Segíthet a bőrdaganatok kezelésében az ultrahang

A melanóma kezelésének megtervezéséhez fontos a kiterjedés pontos meghatározása. Abban az esetben, ha már nyirokcsomó-áttétek alakultak ki, agresszívabb kezelésre van szükség. Egy új technika segíthet ennek megítélésében.

A Missouri Egyetem kutatói azt tanulmányozták, a fotoakusztikus, illetve a lézer-indukált ultrahang miként segíthet feltérképezni a daganatos nyirokcsomókat. Ez az új technika a melanóma kiterjedésének pontosabb megítélését teszi lehetővé.

John Viator bőrgyógyász docens szerint az eljárás kimutatja a betegség terjedését, vagyis a stádium-meghatározáshoz nyújt segítséget. A 2-es stádium, csak a bőrt érintő elváltozás esetén egyszerű sebészi kimetszést alkalmaznak, azonban a 3-as stádium, amikor már nyirokcsomóáttét is van, már komolyabb dilemma elé állítja az orvost, ugyanis ilyenkor már lehetséges, hogy a daganatsejtek bekerültek a véráramba, és képesek távoli szervekben (például máj, tüdő, agy) áttétet kialakítani.

Bőrrák - sokkoló képekEddig az áttétek felismerésére eltávolítást követő patológiai vizsgálat során történt, azonban az új módszer kevésbé időigényes: az ultrahang a nyirokcsomón belül felfed egy gócot, ami felhívja a patológus figyelmét az áttét lehetőségére. Ilyen módon a patológus szűkítheti a keresést, melynek segítségével idő és pénz takarítható meg.

A fotoakusztikus módszer egy asztali berendezés, ami pulzáló lézerrel vizsgálja a műtétileg eltávolított nyirokcsomót. A melanómasejtek 95%-a tartalmaz melanint, ami barna színű, ezért a fényt elnyeli, vagyis a lézersugárral is kapcsolatba lép. A lézer gyorsan hűti, és melegíti a sejteket, ami jelet generál, ezt speciális szenzorok detektálják. Az egész nyirokcsomó vizsgálata megmutatja a patológus számára, hol kell áttétet keresni.

A tanulmány, melyet a Journal of Biomedical Engineering című szaklapban publikáltak, még csak kutyákon végzett kísérletes eredményeket mutat be, azonban az emberi mintákon végzett vizsgálat is folyamatban van.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: