Segít az akupunktúra a rákos fájdalmak csillapításában

Az akupunktúra jelentősen enyhíti a műtéttel kezelt fej-nyaktáji rákokban szenvedő betegek fájdalmát, derül ki egy az Amerikai Klinikai Onkológusok éves kongresszusán szombaton elhangzó előadásból.

A kutatók elmondták, hogy a hagyományos kínai orvosi módszer, az akupunktúra, a váll mozgékonyságát is növelte. A váll mozgásai gyakran beszűkülnek a száj, orr, felső torokképletek, orrmelléküregek és más torkot, illetve légutakat érintő operációkat követően.

A randomizált vizsgálatban 70 beteg vett részt a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpontban (MSKCC), legalább három hónappal rák miatti műtétük és sugárkezelésük után. A betegek fele akupunktúrás kezelésben részesült, a többieket a szokásos módon gondozták, vagyis fizioterápia és gyulladáscsökkentő gyógyszerek kombinációjával. A négy héten át négy akupunktúrás kezelést kapott betegek 39 százaléka számolt be kisebb mértékű fájdalomról és nagyobb mobilitásról. A hagyományos módon kezelteknél mindössze az esetek 7 százalékában sikerült javulást elérni.

"Csakúgy, mint bármelyik más módszer, az akupunktúra sem használ mindenkinek, ám egyes betegekre rendkívül jótékony hatással lehet" - nyilatkozta az egyik társszerző, Dr. Barrie Cassileth, az MSKCC Integratív Egészségügyi Szolgáltatójának vezetője. "Nem gyógyítja meg a betegségeket ugyan, de sikeresen képes kezelni számos kínzó tünetet, például a légszomjat, szorongást, vagy depressziót, idült kimerültséget, fájdalmat, neuropátiát és a csont- és ízületi gyulladást" - tette hozzá.

Az akupunktúra 2000 évvel ezelőttről ered. A kezelés során a test előre meghatározott pontjai stimulálják tűkkel, hővel, nyomással vagy elektromossággal a terápiás hatás érdekében. Az USA Betegségellenőrzési és Járványügyi Központjának beszámolója szerint több mint nyolcmillió amerikai veszi igénybe az akupunktúrát különböző betegségeinek kezelésére.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső