Van, ahol így idéznek elő esőt

Kína vegyszerekkel próbál esőt generálni, hogy megvédje a gabonatermést az intenzív aszálytól. Az ország soha nem látott vízhiánnyal küzd a minden eddiginél is forróbb és szárazabb nyár miatt.

Kínában 61 évvel ezelőtt kezdték el regisztrálni hivatalosan a csapadékok mennyiségét és a hőmérsékleti adatokat. Azóta az idei a legszárazabb és legforróbb nyár az országban. A mezőgazdasági termények Európa jó részéhez hasonlóan ott is kiszáradtak, a víztározókban pedig a megszokotthoz képes csak feleakkora a vízszint.

gabona, aszály, eső, Kína
Kínában vegyszerrel csinálnak esőt, hogy megvédjék a gabonát az aszálytól. Fotó: Getty IMages

Sámán és esőtánc helyett vegyszerek

A Deutsche Welle riportja szerint a dél-kínai rizsföldek felett vegyszerrel próbálnak esőt csinálni, míg a növényeket vízvisszatartó szerrel permetezik le, amellyel a párologtatásukat fogják vissza. Ez a térség Kína rizstermesztésének 75 százalékát biztosítja, de globálisan is fontos terület. Ha a szokásosnál kisebb a betakarított rizs mennyisége, azt a világgazdaság is megérzi. 

Esőfakasztással az összefoglaló szerint 52 országban foglalkoznak. A legnagyobb szereplő Kína, ahol államilag koordinált az „esőcsinálás”, és százmilliókat költenek rá, hogy az aszállyal sújtott mezőgazdaságot támogassák az így előidézett öntözéssel, illetve a nagyvárosok katasztrofálisan agyonszennyezett levegőjét kimossák néha egy kiadós esővel.

Hiába az eső, továbbra is bajban a Velencei-tó.

A felhőmagvasítás a megoldás

A csapadékképződést az eddig is használt, felhőmagvasítás módszerével befolyásolják. Ennek során rakéták, illetve repülőgépek ezüst-jodiddal, folyékony nitrogénnel vagy fagyasztott szén-dioxiddal bombázzák az eget. Ezen anyagok hatására a felhők részecskéi körül kicsapódik a nedvesség, a képződő vízcseppek pedig a gravitáció hatására a földre hullanak.

Az eljárás egyéb régóta gyakorlat az országban. A 2008-as pekingi olimpia és a 2010-es sanghaji világkiállítás alatt is alkalmazták, ugyanígy fontos politikai vagy sportesemények alkalmával is bevetik.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: