Rossz hír a sokat tévéző családoknak!

Sok szülő szívesen veszi igénybe a TV-t az elalvás megsegítésében, mivel a gyermeket így könnyű lekötni és nem kell rájuk odafigyelni. Sajnos azonban az esti tévénézés nem könnyíti meg az elalvást, sőt, alvási problémákat okozhat.

Az esti rutin részévé váló tévézés bizonyítottan nehezíti az elalvást, azonban nem csak az elalvás előtti tévézés okozhat alvászavarokat kisgyermekeknél: Dr. Dimitri Christiakis és Dr. Darcy Thompson gyermekgyógyászok (Washingtoni Egyetem) kutatása alapján a túl sok napközbeni tévénézés is rossz hatással van a gyermekek éjjeli pihenésére különösen, ha a műsorban sok az erőszakos, durva jelenet.

Dr. Christiakis és Dr. Thompson 4-35 hónapos kisgyermekek szüleit kérdezték a gyermek alvási szokásairól és a tévénézésről. Sikerült több mint 2000 gyermekről adatokat gyűjteniük. Kiderült, hogy 27 százalékuknál nem állandó a lefekvés időpontja, és csaknem 34 százalékuk napközbeni szundításai is rendszertelenek. A lényeg azonban az, hogy minél több ideig néz tévét a gyermek naponta, annál nagyobb az esélye, hogy szabálytalan legyen az alvása. A 9 hónap alatti csecsemők átlagosan 0,9, a 12-23 hónaposok 1,6, míg a 24-35 hónapos gyerekek 2,3 órát töltenek naponta tévénézéssel.

A lefekvés időpontját és az alvás időtartamát azonban érdemes mindig betartani, mivel a rendszeresség befolyásolja nemcsak az alvás mennyiségét, hanem annak minőségét is. Az egészséges alvási szokások megelőzhetik az alvászavarokat, valamint az éjszakai felébredéseket. A tévénézés megnehezíti az elalvást, emiatt azonban még többet nézi a gyermek a tévét, ami ördögi körré válva veszélyes lehet. A szülőket arra biztatják, hogy a rendszeresség mellett az alvás egyéb körülményeire is próbáljanak jobban odafigyelni. A hálószobában megfelelő - sem túl meleg, sem túl hideg - hőmérsékletet kell biztosítani, elalvás előtt érdemes felolvasni vagy mesélni a gyermeknek, a vacsora már ne legyen túl sok vagy nehezen emészthető, kerüljék a koffein adását és a megerőltető testmozgást. A hálószoba legyen sötét, szükség esetén egy kis éjjeli lámpa használható, és ami fontos, az éjszakai pihenés és az elalvás idejére biztosítsanak csendet a gyermek számára.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció