Ritkábban esznek a túlsúlyosak?

Egy új kutatás azt mutatta, hogy a normális testsúlyú és az olyan felnőttek, akik tartósan lefogytak, gyakrabban ettek, mint a túlsúlyos emberek. A szakértők olyan tényezők után kutattak, amelyekkel meg lehet előzni az elhízást.

A pennsylvaniai Marywood Egyetem kutatása során 250 személyt követtek le egy évig. Az eredményekből az derült ki, hogy a túlsúlyos személyek a főétkezéseken kívül ritkábban nassoltak, mint a normál testsúlyúak, ennek ellenére a túlsúlyosak még így is több kalóriát fogyasztottak, és kevesebbet mozogtak napközben.

"A kutatások többsége azt mutatja, hogy a gyakrabban táplálkozó emberek testsúlya alacsonyabb" - állítja a kutatást vezető Jessica Bachman, az egyetem táplálkozáskutató tanszékének docense. "Senki sem tudja, mi az oka." Bachman a Reuters Health folyóiratnak azt nyilatkozta, különösen azt szeretné megtudni, mit tesznek a jelentős testsúlyt leadó emberek egészséges testsúlyuk fenntartása érdekében, hogy ezzel is segíteni lehessen a többi fogyókúrázót.

Az amerikaiak több mint 60 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, de a napi étkezések száma és a fogyás eredményének megőrzésének képessége között fennálló összefüggést még mindig nem sikerült tisztázni.

Bachman és munkatársai a National Institutes of Health adatbázisa segítségével a 25 és 47 pont közötti testtömeg-indexű személyeket vizsgálták, és kimutatták, hogy a normális testsúlyú (19-24,9 pontos testtömeg-indexű) emberek átlagosan három fogást és valamivel több, mint két alkalommal nassolnak naponta, míg a túlsúlyos csoport tagjai csak háromszor étkeznek és egyszer nassolnak. Általánosságban azonban a "lefogyást fenntartók" fogyasztották a legkevesebb kalóriát, körülbelül 1 800 kalóriát naponta.

A Journal of the American Dietetic Association szaklapban közzétett eredmények azt mutatják, hogy a lefogyást fenntartók tudatosan többet tesznek a fölösleges kilók távoltartása érdekében. Bachman szerint esetükben a rendkívüli fizikai aktivitás és a gyakoribb táplálkozás segít távol tartani a testsúlyt. A kutató úgy véli, hogy a nassolás az intenzív éhségérzet távoltartásával segíthet megakadályozni az elhízást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció