Reménysugár a nyelv- és mandularákos betegeknek

A humán papillomavírus (HPV) következtében kialakuló mandula- és nyelvrákok jól reagálnak a jelenlegi kemoterápiára és sugárkezelésre, ám a nagy mennyiségű EGFR növekedési faktort kifejező tumorok nehezen kezelhetők és kórjóslatuk is a legrosszabb.

Erről számolnak be a Michigani Egyetem kutatói két különböző tudományos cikkben is, melyek a Journal of Clinical Oncology májusi online, majd júliusi nyomtatott számában jelennek meg.

"Ezen ráktípusok esetében rendkívül agresszív kemoterápiát alkalmaznak, ezért fontos, hogy azonosítsák a kezelésre várhatóan jól reagáló betegeket, hiszen náluk nincs szükség olyan intenzív terápiára" - mondta el Thomas Carey a fej-nyak táji onkológia program társigazgatója, egyben mindkét közlemény utolsó szerzője. A rosszul kezelhető daganatok ellen a szakember szerint új módszereket kell bevetni.

Vizsgálatuk során 66 előrehaladott oropharingeális (mandula-, illetve nyelvgyöki) rákban szenvedő betegnek adtak kezdetben kemoterápiát. Az első kezelésre jól reagáló betegek (54-en) további kombinált kemoterápiát és sugárkezelést kaptak, míg a többieket (11 beteget) megoperálták. Az 54 jól kezelhető beteg 62 százaléka ma tumormentesen él, 73 százalékuknak pedig minden szervük hiánytalanul megvan. A 11 műtött beteg közül csak négy túlélő maradt.

"A legtöbb beteg számára a kombinált kemo- és radioterápia hatékony volt. Néhányan azonban nem reagáltak rá, ezért következő lépésként olyan molekulákat próbáltunk találni, melyek segítségével azonosíthatók a kezelésre jól reagáló betegek a daganat biológiája alapján" - magyarázta Carey professzor.

A kutatók megállapították, hogy a tumorok 64 százaléka HPV-pozitív. Csaknem minden HPV-pozitív daganatot sikerült a kezdeti kemoterápiával kezelni, és az ilyen betegek 78 százaléka szerveinek megőrzésével élte túl a betegséget. A 15 HPV-negatív betegből mindössze négyen maradtak életben. Az EGFR növekedési faktort is kifejező betegek kórjóslata még rosszabb volt. A két biomarker kombinációja megbízhatóan jelezte a terápia sikerét. Az EGFR kifejezése rosszat jelentett, ám ha egyidejűleg HPV is jelen volt, az némi védő hatást fejtett ki, mondta el Bhavna Kumar, mindkét cikk vezető szerzője. A kutatócsoport azt is kiderítette, hogy a p53 fehérje alacsony szintje és a nagy mennyiségű BCLXL fehérje szintén rossz prognózist jelentett.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)