Reménysugár a nyelv- és mandularákos betegeknek

A humán papillomavírus (HPV) következtében kialakuló mandula- és nyelvrákok jól reagálnak a jelenlegi kemoterápiára és sugárkezelésre, ám a nagy mennyiségű EGFR növekedési faktort kifejező tumorok nehezen kezelhetők és kórjóslatuk is a legrosszabb.

Erről számolnak be a Michigani Egyetem kutatói két különböző tudományos cikkben is, melyek a Journal of Clinical Oncology májusi online, majd júliusi nyomtatott számában jelennek meg.

"Ezen ráktípusok esetében rendkívül agresszív kemoterápiát alkalmaznak, ezért fontos, hogy azonosítsák a kezelésre várhatóan jól reagáló betegeket, hiszen náluk nincs szükség olyan intenzív terápiára" - mondta el Thomas Carey a fej-nyak táji onkológia program társigazgatója, egyben mindkét közlemény utolsó szerzője. A rosszul kezelhető daganatok ellen a szakember szerint új módszereket kell bevetni.

Vizsgálatuk során 66 előrehaladott oropharingeális (mandula-, illetve nyelvgyöki) rákban szenvedő betegnek adtak kezdetben kemoterápiát. Az első kezelésre jól reagáló betegek (54-en) további kombinált kemoterápiát és sugárkezelést kaptak, míg a többieket (11 beteget) megoperálták. Az 54 jól kezelhető beteg 62 százaléka ma tumormentesen él, 73 százalékuknak pedig minden szervük hiánytalanul megvan. A 11 műtött beteg közül csak négy túlélő maradt.

"A legtöbb beteg számára a kombinált kemo- és radioterápia hatékony volt. Néhányan azonban nem reagáltak rá, ezért következő lépésként olyan molekulákat próbáltunk találni, melyek segítségével azonosíthatók a kezelésre jól reagáló betegek a daganat biológiája alapján" - magyarázta Carey professzor.

A kutatók megállapították, hogy a tumorok 64 százaléka HPV-pozitív. Csaknem minden HPV-pozitív daganatot sikerült a kezdeti kemoterápiával kezelni, és az ilyen betegek 78 százaléka szerveinek megőrzésével élte túl a betegséget. A 15 HPV-negatív betegből mindössze négyen maradtak életben. Az EGFR növekedési faktort is kifejező betegek kórjóslata még rosszabb volt. A két biomarker kombinációja megbízhatóan jelezte a terápia sikerét. Az EGFR kifejezése rosszat jelentett, ám ha egyidejűleg HPV is jelen volt, az némi védő hatást fejtett ki, mondta el Bhavna Kumar, mindkét cikk vezető szerzője. A kutatócsoport azt is kiderítette, hogy a p53 fehérje alacsony szintje és a nagy mennyiségű BCLXL fehérje szintén rossz prognózist jelentett.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció