Rákot okozó felvágottak

A húsfeldolgozás során használt egyes szerek megnövelhetik a húgyhólyagrák kockázatát - derült ki egy, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által közzétett tanulmányból.

A kutatók összesen 300 ezer, 50 és 71 év közötti férfi és nő adatait elemezték, akik egy étrenddel és egészséggel kapcsolatos hosszútávú felmérésben vettek részt. A vizsgálat kezdetekor, 1995/96-ban a résztvevők életmódjukkal és étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A nyolcéves nyomonkövetés során 854 résztvevőnél diagnosztizáltak húgyhólyagrákot.

Azok, akiknél a nitritbevitel annak forrásától függetlenül a legmagasabb volt, továbbá akik együttvéve a legtöbb húskészítményből származó nitritet és nitrátot fogyasztották, 28-29 százalékkal emelkedett meg a húgyhólyagrák előfordulása a legkevesebbet fogyasztókhoz képest.

Az eredmények magyarázatot adhatnak arra, miért állítottak fel korábbi tanulmányok összefüggést a feldolgozott húsok fogyasztása és a húgyhólyagrák kockázata között, olvasható a Cancer folyóirat online kiadásában megjelent cikkben.

"Felfedezéseink hangsúlyozzák a húsfeldolgozás során használt vegyületek további vizsgálatának fontosságát, hogy jobban megértsük a hús és a daganatos kockázat között fennálló összefüggést" - mondta el egy sajtóközleményben Amanda J. Cross, az Amerikai Nemzeti Rák Intézet (NCI) kutatója. "Jelenleg nem állnak rendelkezésre összehasonlító epidemiológiai adatok ezzel kapcsolatban, így a jövőben újabb előremutató vizsgálatokat kell végezni."

Korábbi kutatások már kapcsolatba hozták a vörös húsok fogyasztását számos daganatos betegség fokozott kockázatával is.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: