Rákot okozhatnak az antioxidánsok!

A nagy dózisú antioxidánst, például C- és E-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők megnövelhetik a sejtekben található genetikai abnormalitásokat, amelyek fogékonnyá tehetnek a daganatok kialakulására.

Dr. Eduardo Marbán, az intézet vezetője és munkatársai véletlenül fedezték fel a túl sok antioxidáns veszélyét, amikor az emberi szívből származó őssejtek tenyésztésekor keletkező genetikai abnormalitásokat próbálták kiküszöbölni.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, a felfedezés csak a túlzott táplálékkiegészítő-szedésre vonatkozik, az étrenddel, például a tejjel, naranccsal, áfonyával és mogyoróval bevitt antioxidánsokra nem. Az elmúlt években számos kutatás bizonyította az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának jó hatásait.

"Napi egy multivitamin-tabletta bevétele rendben van, azonban sokan többet vesznek be, mert úgy vélik, jobb hatást érhetnek el vele"- mondta Marbán. "Azonban nem ez a helyzet. Ha tízszer vagy százszor többet viszünk be a napi ajánlott mennyiségnél, megnő a daganatok kockázata, így több kárt okozunk, mint hasznot."

Laboratóriumban az őssejteket általában petri-csészékben tenyésztik, amelyek 20 százalék oxigént tartalmaznak, miközben a szervezetben ez a szám mindössze 3-5 százalék. A kutatók azt tapasztalták, hogy a magasabb oxigénkoncentráció hatására a tenyésztett őssejtek 9 százaléka genetikai abnormalitások miatt kilökődött. Ennek ellensúlyozására nagy dózisú antioxidánst adtak a tenyészethez, ekkor fedezték fel, hogy megnő a daganatok kockázata.

Marbán jelenleg egy nagyszabású, úttörő klinikai teszten dolgozik, amelyben szívrohamon átesett pácienseknél két, minimálisan invazív beavatkozás segítségével próbálják meg kijavítani a sérült szívizmot. Először a betegek saját szívizmából vett szövetmintából tenyésztik ki a specializált őssejteket, majd egy hónap elteltével egy koszorúéren keresztül juttatják be azokat a páciens szívébe. Az első beavatkozást 2009 júniusában végezték, a vizsgálat eredményeit várhatóan 2011 elején hozzák nyilvánosságra.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: