Potencianövelők furcsa mellékhatása

Egy több mint 1 millió 400 ezer férfit vizsgáló tanulmány szerint a merevedési zavar elleni gyógyszereket szedő középkorú és idősebb férfiak nagyobb valószínűséggel fertőződnek nemi úton terjedő betegségekkel.

A Massachusettsi Általános Kórház és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói által készített, az Annals of Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint a baj nem is a gyógyszerekben rejlik, sokkal inkább az ezeket szedő férfiak kockázatos viselkedésében. A szakemberek szerint az orvosoknak fel kellene világosítaniuk ezeket a pácienseket a biztonságos szex gyakorlatáról.

"Az alapellátásban dolgozó orvosok általában nem beszélnek az idősebb férfiakkal a biztonságos szexről, ami azzal magyarázható, hogy a nemi úton terjedő betegségek gyakorisága esetükben sokkal alacsonyabb, mint a fiatalabb férfiak körében" - állítja a tanulmány szerzője, Dr. Anupam B. Jena.

"Eredményeink azonban azt mutatják, hogy már csak azzal is, hogy merevedési zavar elleni gyógyszer íratnak fel maguknak, ezek a férfiak a nemi úton terjedő betegségek két-háromszor nagyobb kockázatának teszik ki magukat."

A nagyszabású vizsgálat alapján kiderült, hogy a merevedési zavar elleni készítményt szedő férfiak két-háromszor nagyobb valószínűséggel fertőződtek nemi úton terjedő betegséggel, mint az ilyen gyógyszert nem szedők, és ez az első recept megírása előtt illetve után egy évvel is igaz volt. Az összegyűjtött adatokból nem derül ki, hogy maga a merevedési zavar elleni gyógyszerek növelték volna a nemi úton terjedő betegségek kockázatát, de Jena elmondta, hogy munkatársaival egy másik kutatás keretében ezt a kérdést is vizsgálja.

A merevedési zavar elleni gyógyszerek alkalmazása a Viagra 1998-as bevezetése óta ugrásszerűen megnőtt, korábbi kutatások pedig azt mutatták, hogy az 50 éven felüliek sokkal kisebb valószínűséggel használnak óvszert, mint a fiatalabb férfiak.

Dr. Peter Leone, az Észak-Karolinai Egyetem professzora úgy véli, nagyobb felelősségre lenne szükség a merevedési zavarok elleni gyógyszerek felírásában. Az orvosoknak el kell ismerniük, hogy amennyiben ezek az emberek nem használnak óvszert, vagy nem élnek kölcsönösen monogám kapcsolatban, esetükben rendszeresen szűrni kell a nemi úton terjedő betegségeket.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: