Porszívózással a mellrák ellen?

A házimunka révén testmozgást végző nők esetében alacsonyabb lehet az emlőrák kockázata.

A kilenc európai országból származó, több mint 200 ezer nő részvételével készített tanulmányból kiderült, hogy a házimunka sokkal nagyobb védelmet nyújt, mint a sportolás. A portörlés, a felmosás és a porszívózás még annál is előnyösebb hatást gyakorol, mint ha valaki fizikai munkát végez a munkahelyén.

A Cancer Research UK által finanszírozott tanulmányban résztvevő nők hetente átlagosan 16-17 órát töltöttek főzéssel, takarítással és mosással. A szakértők régóta tudják, hogy a fizikai munka - valószínűleg hormonális és metabolikus változások révén – csökkentheti az emlőrák kockázatát. Azt azonban nem tudják pontosan, mennyi és milyen jellegű testmozgás szükséges ehhez a kockázatcsökkentéshez.

A szóban forgó tanulmány a menopauza előtt álló és a menopauzán átesett nőket egyaránt vizsgálta, és különféle fizikai tevékenységeket, köztük a munkát, a szabadidős tevékenységeket és a házimunkát is górcső alá vette. A menopauzán átesett nők esetében az összes fizikai tevékenység együttesen csökkentette az emlőrák kockázatát, de a menopauza előtt álló nők esetében nem mutattak ki nyilvánvaló hatást.

Az összes tevékenység közül csak a házimunka csökkentette jelentős mértékben a betegség kockázatát a menopauza előtt álló (30 százalékkal) és a menopauzán átesett nők (20 százalékkal) esetében egyaránt.

A Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány szerzői szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az emlőrák kockázatának csökkentésében a házimunkához hasonló mérsékelt testmozgások fontosabbak lehetnek, mint a ritkább, de intenzívebb rekreációs fizikai tevékenységek.

Dr. Lesley Walker, a Cancer Research UK kutatója így nyilatkozik erről: "Már korábban is tudtuk, hogy az egészséges testsúlyú nőkben kisebb valószínűséggel alakul ki emlőrák. Ez a kutatás pedig azt bizonyítja, hogy a fizikai aktivitás is segít a kockázat csökkentésében, és még egy olyan egyszerű és olcsó dolog, mint a házimunka is sokat segíthet."

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: