Plazma segítségével gyógyítható a megfázás

Elektromos töltéssel rendelkező gáz belégzése oldhatja a hagyományos megfázás tüneteit - állítják a Max Planck Intézet (Lipcse, Németország) kutatói.

A hideg plazmának elnevezett anyag, mely ionizált gázt tartalmaz, néhány percen keresztül alkalmazva inaktiválja a megfázást okozó vírusokat, melyek ezáltal nem képesek szaporodni, sem további betegséget okozni. További várható alkalmazási terület lehet a plazmafejlesztő készülékek kézfertőtlenítésre való használata, valamint a HIV-vel szembeni hatás meggátolhatja a vírus vérátömlesztéssel való terjedését is. Dr. Julia Zimmermann és munkatársai megállapították, hogy a 240 másodperces kezelés szinte minden vírust gátol, csak minden milliomodik vírus őrzi meg szaporodási képességét.

A kutatók régóta dolgoznak olyan módszereken, melynek segítségével sikeresen lehetne gátolni a légúton terjedő vírusfertőzések kialakulását, és az állatkísérletes kipróblásra is engedélyt kaptak. A plazma közvetlenül a tüdőbe való kerülés után képes kezelni a problémát, ami azért is jelentős, mert megfázásos betegségben eddig igen korlátozottak voltak a beavatkozási lehetőségek, inkább az immunrendszer küzdött meg a kórokozókkal. A korábbi vizsgálatok már kimutatták a plazma antibakteriális hatásait, emiatt sikerrel alkalmazható a víz sterilizálásában.

A szóban forgó, a Journal of Physics oldalain megjelent tanulmány ugyanakkor arra világít rá, hogy a plazma roncsolja a vírusos fehérjéket, és örökítő anyagokat. A plazma egy köztes halmazállapot, mely akkor képződik, amennyiben egy folyadék, vagy gáz elektromos töltést kap. Az előállításhoz általában igen magas hőmérséklet szükséges, azonban a német kutatók hideg plazmája már 40°C hőmérsékleten fenntartható. A vizsgálatban a hideg plazma szövetmintán alkalmazva szinte teljesen elpusztította a megfázás egyik legfőbb kórokát, az adenovírusokat.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: