Petefészekrákra hajlamosít az elhízás

A hormonpótló kezelésben nem részesült, elhízott, menopauzán már átesett nőknél nagyobb a petefészekrák rizikója normál súlyú társaikhoz képest, derül ki a Cancer februári számából.

Érdekes, hogy a hormonnal kezelt túlsúlyos nőknél nem áll fenn hasonló fokozott kockázat. Egy másik kutatás eredményei is összefüggésbe hozták a női rákbetegségeket és az elhízást, hívta fel a figyelmet Dr. Jay Brooks, a Baton Rouge-i Ochsner Egészségközpont hematológia-onkológia vezetője. A nyugati világban a daganatos betegségek két fő kiváltó oka a dohányzás és a túlsúly, folytatta Brooks. A dohányzás terén már szép eredmények vannak, most az elhízás ellen kellene tenni valamit. Az USA-ban a petefészekrák az ötödik a rákos halálozási listán, és az első a nőgyógyászati daganatok által okozott halálozásban. A diagnosztizált betegek mindössze 37 százaléka él öt évnél tovább. A szülés és a fogamzásgátló tabletta korábbi szedése védő hatásúnak tűnik. Petefészekrák előfordulása a családban, valamint a hormonpótló kezelés viszont hajlamosító tényezők.

A mostani vizsgálat során a kutatók kilencvenötezer 50-71 év közötti amerikai nő utánkövetését végezték átlagosan hét évig az USA Nemzeti Rákkutató Intézetében. Az elhízott nők (30 feletti testtömegindex) esélye a petefészekrák kialakulására 26 százalékkal meghaladja a normál súlyúakét. A hormonkezelésben nem részesült túlsúlyos nőknél azonban a rizikó már 80 százalékkal nagyobb, mint egészséges súlyú társaik esetében. A hormonnal kezelt nőknél nem találtak összefüggést a testsúllyal. Azok a túlsúlyos nők, akik családjában még nem fordult elő a betegség, 36 százalékkal nagyobb rizikónak vannak kitéve, bár a családilag terhelt elhízott nőknél nem találtak fokozott kockázatot. Ez azt jelentheti, hogy az elhízás hormonális úton, méghozzá a megnövekedett ösztrogéntermelés miatt fokozza a petefészekrák kockázatát. A kutatásról megjelent cikk vezető szerzője Dr. Michael Leitzmann volt.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: