Ózoninjekcióval a hátfájás ellen

A gáz egyetlen injekciója emberek milliói számára csillapíthatja a hátfájdalom gyötrelmeit - állítják német kutatók.

Az Észak-Amerikai Radiológus Társaság éves konferenciáján bemutatott kutatásukban a Frankfurti Egyetem kutatói 327 tartós hátfájásban szenvedő önkéntest vizsgáltak, akiknek más kezelések nem hoztak enyhülést. A betegek körülbelül kétharmada számolt be arról, hogy az injekcióban beadott ózon csillapította a porckorong-rendellenesség okozta hátfájdalmukat.

Az ózon egy rendkívül reaktív gáz, amely jótékony és ártalmas is lehet az emberi egészségre, attól függően, hol helyezkedik el a légkörben. A 10-45 kilométerrel a Föld felszíne felett lévő ózonréteg megvéd bennünket a Nap káros ultraibolya sugárzásától. A Föld felszínéhez közel azonban veszélyes légszennyező anyag lehet, amely károsítja a légutakat, és gyulladást okozhat a tüdő nyálkahártyájában.

A fájdalomkutatók az utóbbi években vizsgálni kezdték a gáz gyógyászati lehetőségeit a porckorongsérvben szenvedő betegek számára. Az állapot akkoralakul ki, amikor a porckorongok, amelyek célja a rezgések elnyelése, károsodnak és gyulladásba jönnek, és a közeli idegeket nyomva fájdalmat és zsibbadást okoznak. Kezeléséhez hagyományosan fizikoterápiát és fájdalomcsillapítókat alkalmaznak, de sok beteget végül meg kell műteni. Az ózonkezelés azonban sokakat megmenthetne a sebészeti beavatkozástól.

A frankfurti kutatók olyan porckorongsérvben szenvedő betegeket vizsgáltak, akiken más kezelések nem segítettek, és már sebészeti beavatkozás előtt álltak. Egyetlen ózoninjekció után a betegek 37 százaléka számolt be arról, hogy hat hónappal az injekció után még mindig nem tapasztalt fájdalmat. További egyharmaduk azt állította, hogy ritkábban tapasztalnak hátfájdalmat, jellemzően naponta csak egyszer, szemben a korábbi napi többszöri epizódokkal. A maradék 22 százalék nem tapasztalt javulást, 7 százaléknak pedig romlott az állapota.

A gázt először szteroid gyógyszerrel keverik, amely segít tompítani a gyulladást, majd helyi érzéstelenítésben közvetlenül a sérült porckorongba fecskendezik. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a porckorongok 2-15 százalékkal zsugorodtak az injekció hatására. A kutatók úgy vélik, hogy az ózon a prosztaglandinok szintjének csökkentése révén váltja ki a porckorong zsugorodását.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció