Ouzo-hatás segít új gyógyszereket fejleszteni

A görögök ánizspálinkáját, az ouzo-t vizsgálva próbálnak a kutatók új emulziókat kifejleszteni, melyeket a gyógyszer-, élelmiszer- és kozmetikumipar fog majd felhasználni.

Az ánizs ízesítésű alkoholos italok olyan emulziót képeznek, melynek különleges stabilitását egyelőre még nem sikerült tudományosan megmagyarázni - írja az Amerikai Vegyésztársaság szaklapja, a Langmuir.

A palackozáskor teljesen átlátszó ánizsos italok (a Pernod, a Pastis vagy az Ouzo) ugyanis vízzel hígítva tejfehér emulzióvá válnak. Az "ouzo-hatásként" ismert jelenség tudományos magyarázata még várat magára. Annyi bizonyos, hogy ezek az emulziók spontán jönnek létre, és akár hetekig-hónapokig stabilak maradnak, és ez a tulajdonság rendkívül vonzóvá teszi őket az ipar számára.

Erik van der Linden és munkatársai egy másik ánizsos italból, a pernodból készítettek különböző emulziókat, ám sokszor az előzetes elképzelésekkel teljesen ellentétes eredményeket kaptak. A kutatók az italhoz különböző koncentrációban adtak vizet, olajat és alkoholt, és az így létrejövő emulziók tulajdonságait vizsgálták. A kutatók azonban saját eredményeikkel sem teljesen elégedettek: publikációjukban úgy vélik, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az ánizslikőrt a gyógyszer- és kozmetikai ipar szolgálatába lehessen állítani.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső