Orvosi csoda: “Tizenöt évesen már élete vége felé közeledett”

A mai napig csak megbecsülni lehet, hogy a szív-tüdő transzplantáción átesettek milyen jövőbeli életminőségre számíthatnak és hány évig élhetnek. Egy ötvenéves brit nő elmesélte a saját történetét.

Érdekes és orvostörténeti szempontból úttörő esetről számolt be oldalán a BBC. Egy 50 éves brit nő, Katie Mitchell a napokban újra találkozott azzal a sebésszel, aki 35 évvel ezelőtt életmentő szív- és tüdőátültetést hajtott végre rajta.

szervátültetés
A szervátültetettek kilátásai a minőségi életre évről évre javulnak. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

"Nélküle nem lennék itt" – mondta Mitchell, amikor a cambridge-i Royal Papworth Kórházban szemtől szemben állt John Wallwork professzorral. Amikor 1987-ben az akkor 15 éves lányt megműtötték, még az orvosok sem tudták, milyen esélyei lesznek az életben maradásra. Ő volt az egyik legfiatalabb páciens, akin szív-tüdő transzplantációt végeztek, ráadásul a műtét idején már annyira gyenge volt, hogy a lépcsőn is alig tudott felmenni.

Későn lett meg a helyes diagnózis

Kezdetben azt hitték, hogy a fiatal lánynak asztmája van, ám 11 éves korában Eisenmenger-szindrómát diagnosztizáltak nála. Ez a pulmonáris artériás hipertónia igen ritka, de súlyos formája, ami egy veleszületett szívbetegséggel összefüggésbe hozhatóan alakult ki (szabálytalan véráramlást okozva a a szívben és a tüdőben, ami végül szívelégtelenséghez és visszafordíthatatlan tüdőkárosodáshoz vezetett). 

A diagnózis idején, vagyis 1983-ben még nem létezett hatékony kezelési mód, a legtöbb Eisenmenger-szindrómás beteg 30 éves kora előtt meghalt. A következő évben viszont a Papworth Kórház akkori csapata végrehajtotta az első sikeres európai szív-tüdő transzplantációt. A komplex műtétnek volt előzménye: 1979-ben ugyanez az orvoscsapat végezte el az első sikeres szívátültetést az Egyesült Királyságban.

Nem mindegy, milyen életet élnek a szervátültetettek

Katie Mitchell esete azért is egyedülálló, mert ő az egyik leghosszabb ideig túlélő, szív-tüdő transzplantáción átesett páciens. Várólistán volt, de mint mondta, soha nem merült fel benne a gondolat, hogy esetleg nem kerül sorra. “Addigra már folyton légszomjjal küzdöttem, és teljesen elkékültem, mert nem jutottam elég oxigénhez. Amikor a műtét után felébredtem, rózsaszín voltam és tudtam lélegezni. Arra gondoltam, hogy milyen könnyű a légzés az előző naphoz képest” – emlékezett vissza a műtét előtti és utáni állapotára.

“Tizenöt évesen már élete vége felé közeledett. Csodálatos látni, hogy nem csak túlélte a műtétet, de jó életet élt" – nyilatkozta a BBC Online-nak a 76 éves John Wallwork, aki ma már a Royal Papworth Kórház elnöke. A sikerhez azonban az is hozzájárult, hogy a szív-tüdő transzplantáción kívül Katie Mitchell két alkalommal is veseátültetésen esett át: először 1994-ben, majd 2015-ben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: