Orvosi csoda: “Tizenöt évesen már élete vége felé közeledett”

A mai napig csak megbecsülni lehet, hogy a szív-tüdő transzplantáción átesettek milyen jövőbeli életminőségre számíthatnak és hány évig élhetnek. Egy ötvenéves brit nő elmesélte a saját történetét.

Érdekes és orvostörténeti szempontból úttörő esetről számolt be oldalán a BBC. Egy 50 éves brit nő, Katie Mitchell a napokban újra találkozott azzal a sebésszel, aki 35 évvel ezelőtt életmentő szív- és tüdőátültetést hajtott végre rajta.

szervátültetés
A szervátültetettek kilátásai a minőségi életre évről évre javulnak. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

"Nélküle nem lennék itt" – mondta Mitchell, amikor a cambridge-i Royal Papworth Kórházban szemtől szemben állt John Wallwork professzorral. Amikor 1987-ben az akkor 15 éves lányt megműtötték, még az orvosok sem tudták, milyen esélyei lesznek az életben maradásra. Ő volt az egyik legfiatalabb páciens, akin szív-tüdő transzplantációt végeztek, ráadásul a műtét idején már annyira gyenge volt, hogy a lépcsőn is alig tudott felmenni.

Későn lett meg a helyes diagnózis

Kezdetben azt hitték, hogy a fiatal lánynak asztmája van, ám 11 éves korában Eisenmenger-szindrómát diagnosztizáltak nála. Ez a pulmonáris artériás hipertónia igen ritka, de súlyos formája, ami egy veleszületett szívbetegséggel összefüggésbe hozhatóan alakult ki (szabálytalan véráramlást okozva a a szívben és a tüdőben, ami végül szívelégtelenséghez és visszafordíthatatlan tüdőkárosodáshoz vezetett). 

A diagnózis idején, vagyis 1983-ben még nem létezett hatékony kezelési mód, a legtöbb Eisenmenger-szindrómás beteg 30 éves kora előtt meghalt. A következő évben viszont a Papworth Kórház akkori csapata végrehajtotta az első sikeres európai szív-tüdő transzplantációt. A komplex műtétnek volt előzménye: 1979-ben ugyanez az orvoscsapat végezte el az első sikeres szívátültetést az Egyesült Királyságban.

Nem mindegy, milyen életet élnek a szervátültetettek

Katie Mitchell esete azért is egyedülálló, mert ő az egyik leghosszabb ideig túlélő, szív-tüdő transzplantáción átesett páciens. Várólistán volt, de mint mondta, soha nem merült fel benne a gondolat, hogy esetleg nem kerül sorra. “Addigra már folyton légszomjjal küzdöttem, és teljesen elkékültem, mert nem jutottam elég oxigénhez. Amikor a műtét után felébredtem, rózsaszín voltam és tudtam lélegezni. Arra gondoltam, hogy milyen könnyű a légzés az előző naphoz képest” – emlékezett vissza a műtét előtti és utáni állapotára.

“Tizenöt évesen már élete vége felé közeledett. Csodálatos látni, hogy nem csak túlélte a műtétet, de jó életet élt" – nyilatkozta a BBC Online-nak a 76 éves John Wallwork, aki ma már a Royal Papworth Kórház elnöke. A sikerhez azonban az is hozzájárult, hogy a szív-tüdő transzplantáción kívül Katie Mitchell két alkalommal is veseátültetésen esett át: először 1994-ben, majd 2015-ben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra