Orrunkon távozik a fogyáskor leadott zsír

A fogyókúra során már néhány kilós súlyvesztés is szemmel látható és kézzel tapintható változást idéz elő a testünkben. De vajon hova tűnnek ezek a plusz kilók a szervezetünkből?

Erre a kérdésre a legtöbb ember kapásból rávágja, hogy a szervezetünk elégeti a többlet zsírt a működéséhez, ez viszont csak részben igaz. Hogy mi is zajlik a szervezetünkben az idő alatt, míg a zsírpárnák szedelődzködnek, arról az Index cikkezett.

Jól ismert, hogy a zsírégető testedzés közben a felszabaduló energiát a testünk felhasználja üzemanyagként, a maradék pedig hő formájában távozik. A zsír, vagyis pontosabban a trigliceridek ilyenkor bomlani kezdenek, és az így létrejövő zsírsavakat tudja a szervezet hasznosítani. Ez azonban csak az eltűnő zsírrétek egy részére igaz. Miközben a felhalmozódott zsírt a szervezetünk lebontja, nagy mennyiségű szén-dioxid, illetve víz is keletkezik, előbbit az orrunkon keresztül fújjuk ki.

A fogyókúraversenyben részt vevő csapatokban a csapattársak jelentős mértékben befolyásolják egymás testsúlycsökkenését, ami arra utal, hogy a fogyás ragadós lehet - ez derül ki az Obesity tanulmányából. Erről részletesebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Egy brit tanulmány ki is számolta, hogy pontosan mennyit kell "szuszogni" ehhez a folyamathoz: 10 kilogramm zsír elégetéséhez 29 kilogramm oxigént kell magunkba szívni, és valamivel kevesebb, 28 kilogramm szén-dioxidot fújunk ki a végén. Keletkezik még 11 kilogrammnyi víz is, amely testnedvek formájában távozik a szervezetből. Hagyományos légzéssel sajnos nem lehet fokozni a zsírégetést, akármilyen gyorsan vesszük is a levegőt. Futáskor azonban a kilélegzett szén-dioxid már a zsírégetéskor keletkező melléktermék lesz.

Miközben a felhalmozódott zsírt a szervezetünk lebontja, szén-dioxid és víz is keletkezik

Ausztrál kutatók azt is kimutatták, hogy a testzsír több mint 80 százalékától lélegzés révén szabadulunk meg, tehát tüdőnk a fő szerv, amely segít a fogyásban. Ugyan a biokémiai folyamata ennek már régóta ismert, a számításokat furcsamód még senki sem végezte el - nyilatkozták a tanulmány szerzői.

Forrás: Index

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: