Orral irányított tolószék

Egy izraeli munkacsoport egy speciális gép segítségével képes az emberi szippantás erejét más mozdulatokká alakítani.

A "szippantásos irányító" csak olyan mozgássérülteknél működik, akik agyidegei épek, és képesek mozgatni a lágyszájpadukat. A Weizmann Intézet munkatársai által eszköz a lágyszájpad hatására bekövetkező orrüreg nyomásváltozást érzékelik, melyet elektromos jelekké alakít át. A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain olvasható, és az úgynevezett "locked-in" szindrómásoknál tervezik használni, amikor a beteg mindent érzékel, de nem tud reagálni.

Sok ilyen beteg eddig csak szemmozgások segítségével tudott kommunikálni, bár a tudósok már régóta dolgoznak olyan technológiákon, melyek több lehetőséget tennének számukra elérhetővé. Jelen tanulmányban egy 51 éves hölgy, aki hét hónappal korábban szélütést (stroke) szenvedett el, az eszköz segítségével képes volt üzeneteket írni. Hasonlóan, egy 42 éves férfi 18 hónappal korábbi balesetét követően tanulta meg, hogy a számítógépes eszköz segítségével hogyan írhat üzeneteket. Mindössze húsz perccel azután, hogy bemutatták neki a készülék működését, már képes volt leírni nevét. Az első alany percenként három, a második percenként másfél karakter leírására volt képes.

Az eszköz arra is képes, hogy a használó böngésszen az interneten, vagy e-maileket írjon. A legújabb tesztekben a szippantás egyszerű parancsokat jelent, melyek a kerekesszék irányítását szolgálnák. A használat akár 15 perc után elsajátítható.

A szakértők remélik, hogy a felhasználók képesek a lélegzettől független szippantásokra, így el lehetne kerülni a lélegzetvételből adódó baleseteket. Azonban, pontosan emiatt, az eszközbe biztonsági szüneteket programoztak.

A kutatók a jövőben az eszközt más típusú (például vegetatív állapotú) betegeken tervezik kipróbálni.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció