Ön sír, amikor pisil?

Elámultak az orvosok a vizeletürítés közben síró lányon- írja az Msnbc. Az angol kislány teljesen egészséges volt, egy dolgot leszámítva: kibuggyantak a könnyei pisilés közben. Valójában a furcsa tünet gyakoribb, mint gondolnánk, de mivel fájdalommentes, és általában nem több zavaró kényelmetlenségnél, kevesen szoktak róla beszélni, pláne orvoshoz menni vele.

A jelenség oka valószínűleg az, hogy a könnytermelést és a vizeletürítés mechanizmusát egyaránt az agy pons, azaz híd nevű része irányítja, és itt támad valamilyen zavar. A tanulmány a Pediatrics Journalban jelent meg.

A három éves kislány szülei azért vitték orvoshoz a gyereket 2009 novemberében, mert annak vizeletürítés közben folytak a könnyei, homályossá vált a tekintete, és ellazult az állkapcsa, bár tudata tiszta maradt. A kislány születése óta fennálló tünetet leszámítva az orvosok nem találtak eltérést sem a veséknél, sem a könnycsatornákban, sem a könnytermelésben. Nem létezett a jelenségről korábbi szakirodalom sem, egy 1932-es esetet leszámítva, ahol leírták, hogy egy fiatal nőnek vizelet-és székletürítés közben is ömlöttek a könnyei.

A tudósok megvizsgálták, lehet-e valamilyen köze a jelenségnek az ún. krodkodilkönnyekhez. Nem átvitt értelemben használva ezek akkor jelentkeznek, amikor valamilyen arcműtét vagy arc-sérülés után a regenerálódó idegek irányt változtatnak a könnycsatorna felé, ezért az ilyen betegeknek kicsordul a könnye evés vagy ivás közben.

A két tünet között azonban eddig még nem sikerült bizonyítható párhuzamot vonni, sem magyarázatot találni rájuk, így létezésük továbbra is megmagyarázhatatlan rejtély.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció