Okosabbnak érzik magukat a haragos emberek

A rendszeresen vitázó, dühös emberek általában túlértékelik a saját intelligenciájukat - állapították meg kutatók.

Talán mindannyian ismerünk olyan temperamentumos, dühös embert, akit viták alkalmával egyszerűen lehetetlen meggyőzni az igazunkról. Ezt a jelenséget egy friss kutatás tudományos szempontból is megvizsgálta, és arra jutott, hogy a haragos temperamentummal rendelkezők a saját intelligenciájukat is magabiztosabban ítélik meg. Vagyis a haragos emberek okosabbnak érezhetik magukat.

A nárcizmus legfontosabb jelei Becslések szerint a magyar lakosság körülbelül 1 százalékánál fordul elő nárcisztikus személyiségzavar. A probléma komoly gondokat okozhat az érintettek társas kapcsolataiban, illetve egyéb pszichés zavarok kialakulásához vezethet. Kattintson a részletekért!

Okosabbnak érzik magukat a haragos emberek

"A harag jelentősen különbözik a többi negatív érzelemtől, például a szomorúságtól, szorongástól vagy a depressziótól" - mondta Marcin Zajenkowski, a tanulmány szerzője és a Varsói Egyetem pszichológusa a PsyPost-nak. Korábbi kutatások már megállapították, hogy a harag azért is eltér sok más negatív érzelemtől, mert valamilyen pozitív vonáshoz, például az optimizmushoz köthető. Zajenkowski és kutatócsoportja most arra volt kíváncsi, hogy a düh mennyire befolyásolja az észlelt intelligenciát.

A dühös emberek általában okosabbnak is érzik magukat. Fotó: Getty Images
A dühös emberek általában okosabbnak is érzik magukat. Fotó: Getty Images

A kutatásban 520 egyetemi hallgatót vizsgáltak meg, akik Varsó különböző iskoláiban tanultak. A hallgatókkal kitöltettek egy tesztet, amelyből kiderült, mennyire tartják magukat kiegyensúlyozottnak és milyen gyakran szoktak dühösek lenni. A diákoknak ezután a saját intelligenciájukról kellett értekezniük, majd kitöltettek velük egy objektív IQ-tesztet is.

Az eredményekből az derült ki, hogy a hirtelen haragú emberek jórészt a saját kognitív képességeiket is túlbecsülik. Azonban a neurotikus zavarokat (szorongást, figyelemzavart) mutató diákoknál éppen az ellenkezőjét figyelték meg, ők rendszerint alábecsülték a saját intelligenciájukat. A dühösebb emberek a kérdőív eredményei alapján nárcisztikusabbak is, vagyis pozitívabban állnak önmagukhoz az átlagosnál. A kutatók szerint további vizsgálatokat kellene elvégezni annak érdekében is, hogy kiderüljön, a kapcsolat a nárcisztikus személyiségtípus, a harag és az észlelt intelligencia között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció