Okosabbá tesz egy baktérium

Egy specifikus, környezetünkben élő baktériumnak korábban már antidepresszáns hatást tulajdonítottak, azonban most az Amerikai Mikrobiológus Társaság 110. találkozóján San Diegoban elhangzott egyik prezentáció szerint a tanulási készséget is befolyásolja.

"A Mycobacterium vaccae egy, a talajban természetesen előforduló baktérium, melyet az emberek természetben való kirándulás során a szennyeződéssel fogyasztanak el, vagy lélegeznek be”" – magyarázza Dorothy Matthews, a New York-i Troy Bölcsésztudományi Kar munkatársa, a kutatást irányító Susan Jenks-szel karöltve.

Korábbi kutatások szerint a hővel elölt baktérium kísérleti egerekbe oltva serkentette az idegsejtek növekedését, növelte a szerotonin szintjét, csökkentette a nyugtalanságot. A szerotonin érintettsége vetette fel, hogy a Mycobacterium vaccae befolyásolhatná a tanulási készséget.

Matthews és Jenks élő baktériumokkal etették az egereket, majd labirintusban való tájékozódási képességeiket hasonlították össze baktériumot nem kapó kontroll egyedekkel.

"Megállapítottuk, hogy a M. vaccae baktériummal kezelt állatok kétszer olyan gyorsan tájékozódtak és kevésbé mutattak nyugtalansági jeleket, mint a kontroll egerek" - mondja Matthews.

A második kísérlet során a baktériumot eltávolították az étrendből, ekkor az egerek a korábbinál gyengébb teljesítményt mutattak, bár a kontroll csoportot még mindig meghaladták. Három heti kezeletlen időszakot követően az egerek teljesítménye már nem tért el jelentősen a kontroll egyedektől, ami bizonyítja, hogy a hatás időleges.

A tanulmány mindenképp felveti, hogy a M. vaccae fontos szerepet tölt be az állatok tanulási folyamataiban. Érdekes kérdés, hogy vajon a gyermekek iskolai teljesítményét mennyiben befolyásolja a környezet M. vaccae tartalma.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő