Okosabb szeretne lenni? Le kell szoknia!

"Csak a hülyék dohányoznak" - hallhatjuk sokszor a dohányzás ellen prédikálók szájából. Izraeli kutatók azonban bebizonyították, hogy ez nemcsak szlogen.

Mark Weiser, a Tel Avivi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének professzora munkatársaival arra jött rá, hogy a dohányzó fiatal férfiak IQ-ja nagyobb valószínűséggel alacsonyabb, mint nemdohányzó kortársaiké. 18-21 éves izraeli katonák nyomonkövetéséből sikerült összefüggést felállítani a fiatal férfiak által naponta elszívott cigaretták száma és az IQ-juk között.

A nemdohányzók átlagos IQ-ja 101 volt, miközben a dohányosoké ennél több mint hét ponttal alacsonyabb. A napi egy doboz cigarettánál többet szívóké azonban csak 90 körülre esett. Az egészséges emberek IQ-ja 84 és 116 közé esik.

"Egészségügyi dolgozókként azt gondolhatjuk, hogy a dohányosok nagyobb valószínűséggel származnak zűrösebb környékről vagy jártak alacsonyabb színvonalú iskolába" - mondta el Weiser. "Mivel azonban a vizsgálatban különböző hátterű férfiak szerepeltek, kizárhattuk a társadalmi gazdasági tényezőket. A kormánynak pedig ideje lenne újragondolni, hogyan hasznosítja a dohányzásellenes erőforrásokat."

A vizsgálatban arra is fény derült, hogy egypetéjű ikrek esetén a nemdohányzó iker IQ-ja is átlagban magasabb volt, mint a dohányzó ikeré. Bár az alacsonyabb IQ a dohányzásra való rászokás fokozott kockázatával jár együtt, az elemzések kimutatták, hogy a résztvevő dohányosok IQ-ja a normál tartományba esett. A vizsgálatban több, mint 20 ezer férfit követtek nyomon a katonaság előtt, alatt és után. A bevonulás előtti alkalmassági vizsgálatok alapján valamennyien egészségesek voltak, 28 százalékuk dohányzott napi rendszerességgel, 3 százalék szokott le korábban, 69 százalék pedig soha nem gyújtott rá.

"Az átlagos IQ-tartomány alsó felében elhelyezkedők általában kevésbé hoznak jó döntéseket az egészségükkel kapcsolatban" - magyarázta a professzor. "Ezért az általános- és középiskolákban ezekre a gyerekekre külön oda kell figyelni, hogy ne szokjanak rá a dohányzásra, illetve szokjanak le róla. Az alacsonyabb IQ-jú emberek a dohányzás mellett hajlamosabbak az elhízásra, a helytelen táplálkozásra és a kábítószerhasználatra is."

A tanulmány az Addiction folyóirat legfrissebb számában olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció