Okok, amiért a csók egészséges

Aligha jutna eszünkbe, de kutatások is igazolják, hogy a csókolózásnak bőven akadnak előnyös hatásai az egészségünkre nézve. Azontúl például, hogy erősíti a párkapcsolatunkat, az immunrendszerünket támogatja.

A Daily Mail összeállításából kiderül, hogyan hat a szervezetünkre ez a leggyakrabban a szerelemhez társított érintkezési forma.

Jót tesz a fogaknak

Dr. Heidi Hausauer fogorvos szerint a csókolózás növeli a nyáltermelést, márpedig a nyál egészségesen tartja a szánkat, fogainkat és ínyünket azáltal, hogy eltávolítja az ételmaradványokat. A nagyobb mennyiségű nyál segít kimosni a baktériumokat a fogak közül, ezzel pedig megakadályozza a lerakódások képződését. Sőt, szakértők arra is találtak bizonyítékot, hogy a nyálban lévő ásványi ionok a fogzománcon képződő apró elváltozások helyreállításában is közreműködnek.

Kellemest a hasznossal: a csóknak pozitív hatásai vannak egészségünkre
Kellemest a hasznossal: a csóknak pozitív hatásai vannak egészségünkre

Erősíti az immunrendszert

Egy ember szájában több mint 700 különböző típusú baktérium fordulhat elő. A csók közben új baktériumok kerülhetnek a szervezetbe, márpedig tanulmányok igazolják, hogy a testünkben lévő baktériumok változatos mennyisége összefüggésben áll a jobb egészségi állapottal - különösen akkor, ha az újonnan kapott fajták a belekben élő mikroorganizmusokhoz csatlakoznak. Egy 2014-es holland tanulmány szerint egy 10 másodpercig tartó francia csók során akár 80 millió baktérium is gazdát cserélhet. Kutatások igazolják, hogy a régóta együtt lévő párok szervezete felkészültebb egyes fertőzések kivédésére, egyben az azonos ételeket is hasonló hatékonysággal emésztik meg.

Csökkenti a szorongást

A csók csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, egyben növeli a hangulatjavító szerotonin szintjét az agyban. Emellett ez a tevékenység oxytocint szabadít fel a szervezetben, amely hormon fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. Tudósok szerint ez a pozitív változás orgazmus közben élhető át a legfokozottabban, de már néhány kedves szó vagy egy gyengéd érintés is megemelheti az oxytocin szintjét.

Hogyan küzdhető le az életünket megkeserítő szorongás? Részletek itt.

Enyhíti az allergiás panaszokat

Dr. Hajime Kimata allergológus fedezte fel 2006-ban, hogy miként csökkenti 30 percnyi csókolózás az allergiás reakciók hatását. A csapata 24 pácienst vizsgált meg, akik egy része atópiás dermatitisztől, másik részük szénanáthától szenvedett. Az alanyoknak 30 percen át kellett csókolóznia a partnerükkel, miközben lágy zenét hallgattak. A kutatók végül azt találták, hogy a csókváltás csökkentette az allergének elleni IgE-antitest termelődését a szervezetben.

Csökkenti a vérnyomást

A csókolózás képes csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy kitágítja az ajkak véredényeit és ebből kifolyólag elősegíti a vér áramlását a létfontosságú szervek felé. "A vér a test többi részéből az arc felé áramlik, így csökken a szív igénybevétele, aminek alacsonyabb vérnyomás az eredménye" - mondta el Dr. Ryan Neinstein plasztikai sebész. Ezt a hatást erősíti a kortizol szintjének csökkenése is.

Késlelteti az öregedés jeleit

Az arc véráramlásának fokozásával a csókolózás stimulálja a kollagéntermelődést , márpedig ez a fehérje közvetlen hatással van a bőr egészségére, frissességére, rugalmasságára. "Az ajkak mozgatásához az egész arc munkájára szükség van, ami növeli a rugalmasságot. Egy-egy szenvedélyes csók az arcbőr feszesítéséhez vezet, különösen az arc alsó felén" - mutatott rá Dr. Ryan Neinstein

Kalóriákat éget

Bár a mennyiséget illetően nincs egységes álláspont, a csókolózás percenként nagyjából 2-6 kalóriát éget el. Sőt, a nyelves csókok - az összes arcizom használata révén - akár 26 kalóriát is felhasználhatnak egy perc lefolyása alatt. Bár ezt nem lehet összehasonlítani egy testedzéssel a teremben, de ettől függetlenül megteszi a maga hatását.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: