Nyári időszámítás - nem mindenki örül neki

A legtöbb ember alig várja a hamarosan kezdődő nyári időszámítást, mivel esténként tovább lesz világos, habár a reggelek újra sötétek lesznek. Azonban ez a változás a szezonális depresszióban szenvedők számára kedvezőtlen lehet.

A szezonális depressziót a napfény hiánya okozza, főként ősszel és télen fordul elő. Némely szakértő szerint a reggeli világosság különösen fontos lehet a SAD-ben szenvedőknek, csakúgy, mint a cirkadián ritmus lendületes indulása minden embernél.

"A normál alvási körülményeknek jobban megfelel a korai napfelkelte, mint a kései napnyugta. Cirkadián ritmusunk évszázadokkal ezelőtt alakult ki és nem téli/nyári időszámításra lett tervezve, ezért a váltás megzavarhatja az embereket" - mondta Nicholas Rummo, a New York állambeli Észak-Westchesteri Kórház Alvásközpontjának igazgatója. "A nyári időszámítás pár napig akár még ártalmas is lehet." Kutatások szerint a nyári időszámításra való átállás utáni napokban az autóbalesetek száma is növekszik.

Az SAD-ben szenvedőknek ez a váltás sokkal bonyolultabb lehet. "Számukra nagyobb segítség a kora reggeli napsütés" - mondta Rummo.

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint az időszaki érzelmi rendellenesség a depresszió egy fajtája, amely az év hidegebb hónapjaiban jelentkezik, tünetei januárban illetve februárban tetőznek. Az SAD tünetei: kimerültség, szokásos tevékenységek iránti érdektelenség, szociális elszigeteltség, hízás és a szénhidrátgazdag ételek utáni sóvárgás.

"Az SAD legjobban fénnyel kezelhető. Ősszel és télen az SAD-ben szenvedők fényterápia segítségével enyhíthetik tüneteiket" - nyilatkozta Dr. Emil Coccaro, a Chicagói Egyetem pszichiáter és magatartástudomány professzora. Ez a kezelés a reggeli órákban végezve a leghatásosabb.

Rummo elmondása szerint a napsütéses órák alacsonyabb száma miatt az időzóna nyugatibb végén és az északi területeken élő embereknél nagyobb eséllyel alakulhat ki SAD.

"Az embereknek tudniuk kellene erről az állapotról" - mondta Rummo, hozzátéve, hogy a változás csak egy óra lesz és végül mindenki alkalmazkodni fog hozzá.

Coccaro hozzáfűzte, hogy az SAD-ben szenvedő embereknél a fény mennyisége sokkal fontosabb, mint a megvilágítási idő ütemezése.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: