Növeli az IQ-t a jó nevelés

A rossz anyagi helyzetben felnövő gyermekek mentális képességei gyengébbek gazdagabb társaikénál. Egy új kutatás szerint azonban a szülők sokat tehetnek gyermekükért, ha változtatnak nevelési módszereiken, ráadásul ez a család egészére jótékonyan hat.

Az Oregoni Egyetem kutatói egyedülálló tanácsadási módszert próbáltak ki szegény családok bevonásával Oregon államban. A nevelési tanácsokat a szülők kapták, ám a hatékonyságot a gyerekeken mérték, méghozzá szellemi képességeik javulásán keresztül. A kutatócsoport egyik tagja, Dr. Courtney Stevens, a Bostonban zajló Tudományos Fejlődés Amerikai Társasága éves kongresszusán számolt be eredményeikről.

A szakemberek tizennégy, 3-5 év közötti gyermek nyelvi és koncentráló képességét mérték fel mielőtt a szüleik elkezdtek a tanácsadásra járni. A gyerekek agyát képalkotó eljárások segítségével is vizsgálták. Ugyanennyi azonos korú gyermeknél is elvégezték a vizsgálatokat, ám az ő szüleik semmiféle tanácsot nem kaptak később. A kísérleti csoportban a szülőket nyolc héten át heti egy alkalommal várták a tanácsadáson. A szakemberek következetességre és olyan büntetések alkalmazására próbálták ösztönözni a szülőket, melyek pozitívan hatnak a gyermekre. A szülői hatalom fitogtatása helyett a kiszámíthatóságot hangsúlyozták, és segítettek a gyermekekkel való helyes kommunikációban is.

A nyolc hét elteltével újra felmérték a gyerekek szellemi képességeit. A tanácsadáson résztvevő szülők gyermekei számos területen (memóriatesztek, nyelvi és koncentráló készséget mérő feladatok, intelligencia teszt) jobban teljesítettek, mint korábban, míg a többieknél nem változott semmi. Az új módszer a szülőkre is jó hatással volt: kevesebb lett az otthoni stressz és a gyerekek viselkedésével kapcsolatos problémák száma is mérséklődött.

Lassan fény derül a szegénységben élő gyermekek gyengébb szellemi teljesítményét előidéző okokra. Valószínűleg sem a pénznek, sem a kisebbségérzésnek nincs köze az elmaradó agyi fejlődéshez. Sokkal inkább a folyamatos stressz és a megfelelő támogatás hiánya okolható azért, hogy a gyerekek agyában nem alakulnak ki azok az idegi kapcsolatok, melyek szükségesek lennének a jobb teljesítmények eléréséhez.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: