Nem tesznek okosabbá a fejtörők

A brit Medical Research Council (MRC) a BBC televíziós hálózattal együttműködve készített vizsgálata felfedte, hogy a fejtörők nem sokat számítanak az ésszerűség, az emlékezőképesség, a tervezés vagy a vizuális elemzés fejlesztésében.

"A gyakorló csoportok jobban szerepeltek a játék teszteken melyeket már gyakoroltak, azonban még a legtöbbet gyakoroltak között sem vettünk észre fejlődést az alap megismerő funkciókban" - mondta Jessica Grahn, az MRC egyik kutatója.

A szerzők egy éve végezték a vizsgálatot a népszerű brit tudományos show-n, a Bang Goes The Theory-n keresztül.A műsor nézői közül közel 11 500 szellemileg egészséges, 18-60 év közötti személyt választottak ki a 6 hetes online fejtörők tesztelésére.

A résztvevőket először véletlenszerűen azonos létszámú csoportokba osztották: az egyik csoport az érvelést, tervezést és problémamegoldást célzó játékokat kapta, a másik a rövidtávú memóriát, figyelemösszpontosítást, matematikát és térlátást célzó fejtörők csoportja volt, míg a harmadik csoport a neten szörfölt különböző kérdések megválaszolásáért.

Owen és Grahm kihangsúlyozták, hogy a tanulmányukban speciálisan kifejlesztett, az üzletekben kapható fejtörőkön alapuló teszteket használtak. A keresztrejtvényeket és a sudokut kizárták a tanulmányból. Miután minden játékos befejezte taktikai készségüket felmérő teszteket, arra kérték őket, hogy minimum 6 hétig, hetente háromszor, napi legalább 10 percet játsszanak fejtörőket, vagy válaszoljanak kérdésekre.

A tanulmány végén minden résztvevővel egy második felmérőt csináltattak a változások felmérésére. A kutatók eredményei szerint ezek a játékok nem fejlesztik képességeinket. Owen hangsúlyozta, hogy a tanulmányban csak szellemileg egészséges személyek vettek részt.

"Ezek az adatok nem árulnak el mindent a fejtörők hatásáról a memóriagondokkal küzdő vagy a szellemileg károsodott betegek esetében" - mondta Grahn. "A testmozgás, a helyes étkezés, a kevés stressz és a jó közérzet segítenek mentális aktivitásunk megőrzésében. Ez segítheti egy idegennyelv vagy egy hangszeren való játék megtanulását is, felfedve az élet más területeit."

A kutatás eredménye a Nature folyóirat internetes kiadásában olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: