Nem segít a hormontapasz az alacsony libidójú nőknek

A méh- és petefészek-eltávolításon átesett alacsony hormonszintű nők nemi vágyának növelésére kifejlesztett tesztoszterontapasz lehet, hogy hatástalan, továbbá hosszú távú biztonsága is kétséges, olvasható egy nemrég megjelent cikkben.

Az amerikai Procter and Gamble által forgalmazott tapasz kis mennyiségű tesztoszteront bocsát ki, amely egy férfiakban és nőkben egyaránt előforduló nemi hormon. Számos európai országban a hipoaktív szexuális késztetésnek nevezett állapot kezelésére engedélyezték, ezt az állapotot a "sebészi menopauza" is okozhatja. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) nem engedélyezte a szer használatát Amerikában.

Számos klinikai vizsgálat elemzéséből született meg a British Medical Journal csoport által kiadott Drug and Therapeutics Bulletin folyóiratban megjelent cikk, amely hiányosságokat talált a vizsgálatok nagy részének megtervezésében és kiemelte, amit zavaró mellékhatásoknak neveztek. A cikk megkérdőjelezte a vizsgálatokban résztvevő nők kiválasztásának kritériumait és hangsúlyozta, hogy a hipoaktív szexuális késztetés diagnózisát egyes esetekben rövid, ellenőrizetlen kérdőívek segítségével állították fel.

Számos olyan résztvevő számolt be libidónövekedésről, akik placebót kaptak, ez azt sugallja, hogy talán nem az alacsony hormonszint okozta a problémát. Ezen felül a leírt javulások nagyon kicsik voltak. És az a tény, hogy néhány nő annak ellenére vett részt a vizsgálatban, hogy havonta kétszer-háromszor élt nemi életet, megkérdőjelezi, hogy tényleg hipoaktív szexuális késztetésük volt-e.

A két legnagyobb vizsgálat, amely egyenként 500 nő bevonásával készült, 75 százalékos gyakorisággal számolt be mellékhatásokról, főként a tapasz felragasztása helyén jelentkező bőrreakciókról. Más gyakran előforduló mellékhatások (minden 10 nő közül egynél fordultak elő): akne, fokozott szőrnövekedés, emlőfájdalom, álmatlanság, hangmélyülés és migrén.

"A kezelés hosszú távú biztonsága ismeretlen - olvasható a tanulmányban, mivel a leghosszabb vizsgálat is csak 24 hétig tartott. - A nem kívánt mellékhatások gyakoriak és nem mindig visszafordíthatók. Mindezek miatt nem javasolhatjuk a tapaszt a libidóproblémákkal küszködő nőknek."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció