Nem minden transzzsírsav káros

A dietetikusok mindig is tiltották a transzzsírok fogyasztását, pedig nem minden transzzsír növeli a "rossz" koleszterin vérszintjét.

Két új tanulmány is azt állapította meg, hogy a természetes transzzsírok nem ugyanolyan mértékben befolyásolják a koleszterinszint alakulását, mint a mesterségesen előállított változatuk.

A különféle élelmiszerekben kétféle transzzsírsavval lehet találkozni: a mesterségesen készített típus folyékony növényi olajak hidrogénezésével készül, és a sütemények, piték és sültburgonya készítéséhez használják fel, állományjavítóként. A természetes transzzsírokat a marha-, kecske- és bárányhúsban találhatjuk meg, ezeket ugyanis ezek az állatok emésztésük során állítják elő.

Korábban úgy gondolták, hogy minden transzzsír növeli a "rossz", vagyis az LDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a "jó", azaz a HDL-koleszterinét. Az LDL-koleszterin elősegíti, míg a HDL-koleszterin gátolja az erek falában kialakuló lerakódások képződését, melyek érelmeszesedést, illetve szívbetegségeket okozhatnak. Az eddigi közleményekben nem tettek különbséget a két különböző transzzsír között.

A The American Journal of Clinical Nutrition-ban két új kutatás eredményei jelentek meg, melyek összehasonlították a természetes és mesterséges transzzsírok hatásait. Az elsőnél 38 egészséges kanadai férfit (akiknek átlagéletkora 33 év volt) véletlenszerűen négy csoportba osztottak a követendő étrend szerint: magas és közepes természetes transzzsírtartalmú diéta (10,2 g, illetve 4,2 g naponta), magas mesterséges transzzsírtartalmú étrend (napi 10,2 g), valamint alacsony transzzsírtartalmú diéta (napi 2,2 g). A transzzsírtartalmukon túl az étrendek nem különböztek egymástól.

Négy hét elteltével mindkét magas transzzsírtartalmú étrendet követő csoportban nőtt az összkoleszterinszint. A mesterséges transzzsírok az LDL-koleszterin szintjét is emelték, ám a természetes transzzsírokból közepes mennyiséget tartalmazó diéta nem befolyásolta a koleszterinszintet.

A másik vizsgálatban 40-en, nők és férfiak vegyesen vettek részt. Három héten keresztül magas természetes vagy mesterséges transzzsírtartalmú étrendet kellett követniük. A mesterséges transzzsírok sokkal nagyobb mértékben növelték az LDL-koleszterin és csökkentették a HDL-koleszterin szintjét, ám csak a nők esetében. A férfiak koleszterinjét nem nagyon befolyásolta a diéta. A különbségért a kutatók a nemi hormonokat teszik felelőssé.

Úgy tűnik tehát, hogy a természetes transzzsírokban gazdag ételek, mint a vaj, sajt és hús, nem feltétlenül változtatják meg a koleszterinszintet. A mesterséges transzzsírokkal azonban nem árt még jobban vigyázni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció