Nem is olyan egyformák az egypetéjű ikrek

A legújabb kutatások szerint nem teljesen egyformák még az egypetéjű ikrek sem. Bár sokáig azt hitték, hogy az egypetéjű ikrek genetikai állománya gyakorlatilag azonos, most kiderült, apróbb eltérések azért előfordulnak.

Ez magyarázhatja azt is, hogy bizonyos betegségek miért csak az ikerpár egyik tagjában alakulnak ki.

A meglepő kutatási eredmény hatalmas jelentőséggel bírhat az öröklődő betegségek kutatásában és új diagnosztikai eljárások kidolgozásában. Eddig ugyanis környezeti tényezőknek tulajdonították, ha például csak az egyik testvér lett Parkinson-kóros, mostantól azonban vizsgálhatják a háttérben álló genetikai eltérést is.

Bár az ikrek egy megtermékenyített petesejtből fejlődnek ki, a DNS-ük nem azonos az utolsó bázispárig - állapították meg az Alabamai Egyetem, a Leiden Egyetem Egészségügyi Központ, a holland Vrije Egyetem, a svéd Uppsalai Egyetem és a Karolinska Intézet kutatói 19 ikerpár vizsgálata alapján. Az utódok általában egy kromoszómát kapnak az anyától, egyet az apától. Így a gének összessége, a genom két példányban van jelen.

A gének építőkövei a DNS-molekulák és bizonyos hosszabb-rövidebb génszakaszokon ezek a DNS molekulák nem csak két, hanem akár három, vagy négy példányban is jelen lehetnek, ám olyan is előfordul, hogy a kettő helyett csak egy változatot találunk. Ezeket a számbeli eltéréseket másolatszám variációknak nevezzük, és rendszerint semmilyen egészségügyi következményük nincs. Előfordulhat azonban, hogy hozzájárulnak bizonyos betegségek kialakulásához, ezért vizsgálatuk még érdekes eredményeket hozhat. A vizsgált ikerpárok esetében ilyen másolat variációkat találtak, tehát DNS-ük nem egyezik meg teljes egészében.

Az American Journal of Human Genetics-ben megjelenő közlemény vezető szerzői, Dr. Carl Bruder és Dr. Jan Dumanski szerint a másolatvariációk magyarázhatják, hogy miért nem lesz egy Parkinson-kóros iker testvére is beteg, és segítségükkel számos betegség genetikai háttere jobban megismerhetővé válik.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció