Nem hat az influenzaoltás, ha kövérek vagyunk

A túlsúlyos embereknek extra védelemre lehet szükségük az influenzával szemben - állítják amerikai kutatók.

Az Észak-Karolinai Egyetem legújabb kutatása azt mutatja, hogy az elhízás csökkentheti az influenza elleni éves védőoltás hatékonyságát. Az International Journal of Obesity legutóbbi számában megjelent tanulmány azt a jelenséget magyarázza, amelyre először a 2009-es H1N1 influenzajárvány idején figyeltek fel: arra, hogy az elhízás csökkent immunválaszt eredményez emberekben az influenza elleni védőoltásra.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy influenzában megbetegednek azt követően, hogy ki voltak téve az influenzavírusnak" - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Melinda Beck. A kutatók kimutatták, hogy az influenza védőoltás antitest szintje az egészséges testsúlyú személyekhez viszonyítva jelentős mértékben csökken az elhízott emberekben. Sőt, a CD+ T-sejtek (fehérvérsejtek, amelyek az immunrendszer kulcsszereplői) reakciója is korlátozott az egészségtelen testsúlyú személyekben.

A kutatásban szintén részt vevő Patricia Sheridan elmondta, hogy amikor a védőoltás nem tudja megelőzni az influenzafertőzést, az embereknek részben CD+ T-sejtjeikre kell hagyatkozniuk a fertőzés terjedésének és súlyosságának csökkentése érdekében. Ha az antitest szint később nem marad fenn az elhízott emberekben, és a CD+ T-sejtek működése is csökkent, esetükben nagyobb a kockázata annak, hogy megbetegednek influenzában. Ráadásul a kutatási eredmények arra utalnak, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy súlyosabb lesz a betegségük, és több szövődmény alakul ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: