Nem gondolná, mi segíthet leszokni a cigiről

Az omega-3 zsírsavak egészségre gyakorolt számos pozitív hatása mellé egy újabbat írhatunk fel a listára: hozzájárulhatnak a cigarettáról való leszokás sikerességéhez, ugyanis segítenek csökkenteni a nikotin utáni sóvárgást.

A kísérletben részt vevő 48 dohányost két csoportra osztották Mindkét csoport tagjai nagyjából 11 éve dohányoztak és átlagosan napi 14 szál cigarettát szívtak el. Az egyik csoportba tartozók napi ötször 950 mg omega-3 zsírsavat tartalmazó kapszulát szedtek, a kontrollcsoport tagjai pedig hatóanyag nélküli kapszulát, harminc napon keresztül. Az omega-3-at szedők a kísérlet végére napi két szállal kevesebbet szívtak, ami 11 százalékos csökkenést jelent, ezenkívül a nikotinéhségük is csökkent.

A chiamag tele van olyan tápanyagokkal (elsősorban omega-3 zsírsavakkal), melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Részletekért ide kattintson! „Azok a gyógyszerek vagy helyettesítő szerek, melyekkel a dohányzásról való leszokást támogatják, nem túl hatékonyak, költségesek és gyakran kellemetlen mellékhatásaik is vannak” – mondta dr. Sharon Rabinovitz Shenkar, a kutatás vezető szerzője „Az omega-3 zsírsavak azonban olcsó és hatékony támogatást nyújthatnak a leszokáshoz.”

A cigarettázás jelentősen csökkenti a szervezet omega-3 szintjét

Arra még nem jöttek rá, hogy miért járul hozzá az omega-3 a leszokás sikerességéhez, de korábbi kutatások már kimutatták, hogy a cigarettázás jelentős mértékben csökkenti a szervezet omega-3 szintjét, így ezen keresztül az agyunkra is rossz hatással van. Többek között azért, mert ezek az esszenciális zsírsavak nagyon fontosak az agy azon területeinek megfelelő működéséhez, melyeken például a jutalmazásért, illetve a döntésekért felelős sejtcsoportok is találhatóak. Ezek kiemelt szerepet játszanak az addikciók kialakulásában.

Az omega-3 zsírsavak hiánya tehát szerepet játszik abban, hogy a dohányos nehezebben birkózik meg a cigarettamegvonással.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)