Nem akar asztmás gyermeket? Meglepő, de egyszerű a megoldás!

Az asztmás gyerekeknél nagyobb a szorongás kialakulásának esélye, de egy új kutatás szerint van rá otthoni gyógymód: a rendszeres közös étkezések.

"A légzési nehézségekkel küzdő gyerekek szoronghatnak, így szüleik közelségét igénylik" - mondta Barbara H. Fiese az Illinois Egyetem professzora. "A tanulmányból kiderült, hogy a közös családi étkezések növelik a gyerekek biztonságérzetét és enyhítik a szorongás tüneteit. Amikor nyugodtabbak, tüdejük működése javul."

Fiese szerint a családtagok fontos szerepet játszanak abban, hogy a gyerekek érzelmileg kezelni tudják az asztma tüneteit. "A gyerekeknek rendszerességre és kiszámíthatóságra van szükségük. Amikor a családok nem képesek rendben tartani a megszokott dolgaikat, az gyakran gyermekeik lelki és fizikai állapotának romlásába kerülhet. Ha nem kezelik a szorongásaikat, felnőtt korban pánikbetegség alakulhat ki."

A 6 hetes vizsgálat során 63, 9-12 év közötti, krónikus asztmával küzdő gyerekeket kérdeztek fizikai és szellemi egészségükről. Egy héttel a laborlátogatás után, egy családi étkezést videóra rögzítettek. A gyermekek gyógyszerhasználatát elektronikusan figyelték a tanulmány ideje alatt. A kutatók szoros kapcsolatot fedeztek fel a kóros tüdőműködés és a szorongás között.

"A családi étkezés közbeni viselkedésük sok mindent elárul érzéseikről. Amikor a gyerekek szorongtak, étkezéseiket visszafogottság, egyetértés hiánya és alacsony fokú kommunikáció jellemezte" - nyilatkozta Fiese, majd hozzátette: "Némely rendszeres közös családi tevékenység segít a gyerekek biztonságérzetének kialakulásában. Tudják, hogy van mellettük valaki. Ez nagyon fontos a magukat sebezhetőnek érző gyerekeknél. Továbbá a közös étkezések lehetővé teszik a szülőknek gyermekük egészségi állapotának figyelemmel kísérését is."

"Szintén fontos, hogy a szülök és más családtagok egyaránt őszinte törődést mutassanak a gyerekeket érintő problémákkal kapcsolatban" - folytatta a kutatónő. "A politikai és más problémákat nem az asztalnál kell megvitatni. Végezetül a szülők tervezzenek előre, így a gyerekek tudják, hogy egy felnőtt áll az események fölött."

Amikor ez mind teljesül, az asztmás gyerekek a tüneteket kevésbé találják fenyegetőnek és családi kapcsolataik bizalma megerősödik, tüdejük működése javulhat.

A tanulmány 2010. február 20-án jelent meg a Journal of Child Psychology and Psychiatry folyóiratban.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció