Néhány korty vízzel a tökéletes agyműködésért

A súlyos kiszáradás csúnya dolgokat művelhet elmeállapotunkkal, és akár rendkívüli zavartságot, vagy delíriumos állapotot is előidézhet. Mi történik azonban az agyunkkal akkor, amikor a szervezet csak enyhén dehidratált?

A háromnapos kutatásban a szakértők 25 nőt vizsgáltak. Két csoportra osztották őket, az egyik tagjai rendesen hidratáltak voltak, a másiké vízhiányban szenvedtek. E két csoport eredményeit összehasonlították. A vízhiányos nőknek vízhajtót adtak, majd futópadon kellett elvégezniük három 40 perces edzést. Az utolsó szakaszban ugyanezt a feladatot kellett elvégezniük a futópadon, de közben megfelelően hidratálhatták magukat. A mozgás közben és azt követően több kognitív tesztet is elvégeztettek a résztvevőkkel.

A kutatók összeadták a csak edzés és a vízhajtóval végezett edzés szakaszok eredményeit, majd ezt összevetették a megfelelő hidratálással végzett edzési szakasszal. A dehidratáció átlagos mértéke a testtömeg 1,36 százalékos csökkenése volt. Amikor a nők dehidratáltak voltak, kevesebb élénkségről, nagyobb kimerültségről, több hangulatzavarról, csökkent koncentrációs képességről, a feladat nehézségének fokozottabb érzékeléséről számoltak be, valamint a fejfájások fokozott súlyosságáról nyugalmi állapotban és mozgás közben egyaránt.

Érdekes módon maguk a résztvevők nem tudták megkülönböztetni a dehidratált és a megfelelően hidratált állapotot. Bár nincs mindenkire alkalmazható, egyetemes ajánlás azzal kapcsolatban, mennyi vizet kell fogyasztani egy nap, mivel ennek meghatározásában számos tényező, így a páratartalom, a fizikai aktivitás szintje, a tengerszint feletti magasság és a táplálék folyadéktartalma is szerepet játszik, a Mayo Klinika 2007-ben közzétett egyik beszámolója szerint azonban a megfelelő hidratálás érdekében a nőknek kilenc pohárnak megfelelő mennyiségű folyadékot kell fogyasztaniuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső