Ne teázzon túl sokat, mérgező lehet!

A világ legnépszerűbb itala, a fekete tea sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaz fluoridot, mint gondoltuk, ez pedig egészségügyi problémákat okozhat a rengeteg teát fogyasztóknál - állítják az amerikai Georgiai Orvosi Egyetem kutatói.

"A napi kettő-négy csésze teában található fluorid senkinek nem árt, bajban csak a nagyon nagy mennyiségeket fogyasztók vannak" - mondta Dr. Gary Whitford orálbiológus professzor, aki az eredményekről a Fogászati Kutatók Nemzetközi Szövetségének 2010-es barcelonai kongresszusán számolt be.

A legtöbb beszámoló szerint a fekete teában literenként 1-5 milligramm fluorid található, azonban az új vizsgálat szerint ez a szám akár 9 mg is lehet. A fluorid segít megelőzni a fogszuvasodást, azonban nagy mennyiségek fogyasztása hosszabb távon csontproblémákat okozhat. Átlagban biztonságos mennyiséget, napi 2-3 mg fluoridot fogyasztunk fluorozott ivóvízzel, fogkrémmel és ételekkel. A csontkárosodáshoz azonban 10 vagy több éven át kell naponta 20 mg-ot bevinni.

Whitford és munkatársai akkor fedezték fel a fekete tea magas fluoridtartalmát, amikor előrehaladott csontfluorózisban szenvedő betegeket kezdtek vizsgálni. A betegséget a túlzott fluoridfogyasztás okozza és csont-ízületi fájdalommal, továbbá károsodással jár. A fejlett világban a kórkép igen ritka, a vizsgált négy beteg esetében pedig a tea volt a közös nevező: valamennyien 3,5-7 liter teát ittak meg naponta az elmúlt 10-30 évben.

"Hagyományos módszerekkel csak alacsony fluoridszintet tudtunk kimutatni" - mesélte Whitford. A teanövény leveleiben felhalmozódik a fluorid és az alumínium, amely kioldódik, ha teát főzünk. A hagyományos módszerek nem képesek kimutatni az oldhatatlan alumínium-fluoridot, miközben a diffúziós módszer igen. Kimutatták, hogy a boltban kapható fekete teák fluoridtartalma 1,4-3,3-szorosa a korábban mértnek.

Whitford azonban senkit nem szeretne lebeszélni a teaivásról, mivel mértékkel fogyasztva biztonságos és jótékony hatású.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés