Naponta egy sör a kardiológust távol tartja?

Sokat hallunk arról, hogy egy pohár bor milyen jót tesz a szívünk egészségének. Egy új elemzés szerint azonban egy sör elfogyasztása is hasonló előnyökkel járhat.

A kutatók 16 korábbi, összesen 200 ezer résztvevővel végzett kutatást elemeztek, és kimutatták, hogy a mértékletes sörfogyasztókban, tehát azokban, akik naponta legfeljebb fél liter sört isznak, átlagosan 31 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség kockázata.

Andrea Giancoli, az Amerikai Dietetikus Szövetség szóvivője szerint az eredmény nem meglepő, mivel mindkettő alkoholtartalmú. Borfogyasztás esetén az alkoholbevitel növekedésével a kockázat is megnőtt. Giancoli azzal magyarázta a jelenséget, hogy a mértékkel fogyasztott alkohol növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, és minél magasabb a HDL-szint, annál védettebbek vagyunk a szívbetegség ellen. A kutatók azt is hozzátették tanulmányukban, hogy az alkohol kis mennyiségben - egyéb egészségügyi előnyei mellett - jótékony hatást gyakorol a vérlemezkékre és a gyulladásra is.

Giancoli elmondta, hogy a sörfogyasztásnak olyan jótékony hatásai is lehetnek, amivel a bor nem rendelkezik. A sör több vizet tartalmaz, ezért mivel az emberek hamarabb eltelnek vele, könnyebb korlátozniuk az alkoholfogyasztást. A kutatók szerint a szívbarát tulajdonságok nem vonatkoznak az égetett szeszekre, bár ezzel kapcsolatban kevesebb szakirodalom áll rendelkezésre.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, nem tanácsos pusztán a szív egészségének megőrzése iránti vágy miatt rászokni a napi egy sör fogyasztására.

A European Journal of Epidemiology legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint sokan nincsenek tisztában a mértékletes alkoholfogyasztás korlátaival: nőknek egy, férfiaknak két pohár naponta. Giancoli szerint az alkohollal pengeélen táncolunk. Amint ennél többet iszunk, máris fennáll a negatív egészségügyi hatások kockázata. Az általános szabály tehát az, hogy napi egy pohár ital egészséges, ezen felül már nő a káros egészségügyi hatások valószínűsége.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció