Nagy felfedezés az evolúcióról

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen.

22 millió éves leletet találtak

A majmok evolúciójának hiányzó láncszemét fedezték fel Kenyában. Korábban már találtak egy 19 millió éves megkövesedett fogat Ugandában, Tanzániában pedig egy 25 millió éves leletet tártak fel. Így viszont 6 millió év még ismeretlen volt a majmok evolóciójából. A most felfedezett fogmaradványokkal azonban teljesebb képet kaptak a kutatók a fajok fejlődéséről.

majom, majmok evolúciója, ősi majomfaj, fogazat,
Az ősi majomfaj fogai sokban különböztek a mai példányok fogaitól (Fotó: 123rf)

Nem mindig ettek levelet a majmok

Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké: őrlőfogainak felszíne nem volt redős. A mai majmoknál azonban pont az őrlőfogak redős, hegyes felszíne teszi lehetővé az afrikai és ázsiai élőhelyeken található növényi és állati táplálékok elfogyasztását.

A kutatók szerint az ősi majomfaj primitív fogazata egy kemény héjú gyümölcsökből, magokból és diófélékből álló étrendhez alkalmazkodott, nem pedig levelek elfogyasztásához. A 19 millió évvel ezelőtt élt ősmajmok fogazata azonban már alkalmas volt a levélfogyasztásra is

A főemlősök evolúciójának egyik megválaszolatlan kérdése, hogy hogyan és mikor alakult ki a mai fajok egyedi fogazata. A kutatók szerint a fogak fejlődése valószínűleg az után kezdődött, hogy bekerült az állatok étrendjébe a falevél is.

Az a terület, amelyen az Alophia metios fogait találták, ma már egy terméketlen vidék, ám évmilliókkal ezelőtt erdőknek, folyóknak és patakoknak adott otthont.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: