Műtét, amitől az is fogy, akit nem operáltak

Ha az egyik családtag gyomorszűkítő műtétre szánja el magát, az a többiek testsúlyára is jótékony hatással lesz, állítják a kutatók.

A gyomorszűkítő műtéten áteső betegeknek és családtagjaiknak az orvosok felkészítő előadásokat tartottak a beavatkozás előtt és után. Beszéltek a sok rostot, kevés zsírt és cukrot tartalmazó étrendről és a megfelelő méretű adagokról éppúgy, mint a mértéktelen alkoholfogyasztás és a tévé előtti rágcsálás veszélyeiről.

Egy év elteltével az operáción átesettek testsúlya közel egyharmadával csökkent: átlagosan 140 kilogrammról 95 kilogrammra fogytak le. Emellett a családtagok is vesztettek némi súlyt, ami annál is jelentősebb, mivel az érintett házastársak 60, a gyerekek 73 százaléka szintén elhízott volt. Az ő testsúlyuk átlag 4 kilogrammal csökkent. A normál testalkatú családtagok nem igazán vesztettek a súlyukból. A családtagok többet kezdtek sportolni, az alkoholfogyasztásuk havi 11 alkalomról egy alkalomra csökkent, és kevesebbet eszegettek unalomból vagy "érzelmi okokból".

Korábbi kutatások már igazolták, hogy az elhízás egyfajta társas jelenség: akinek a családja vagy a barátai elhízottak, maga is nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos - mondta el Dr. John Morton, a Stanfordi Kórház és a Stanfordi Egyetem sebészprofesszora.

"Tudjuk, hogy egy elhízott családtag a túlsúly veszélyének teszi ki a többieket is. Arra gondoltunk, miért ne működhetne ez a folyamat visszafelé is? Ha valaki lefogy, miért ne lehetne pozitív hatással a környezetére? A feltételezésünk be is bizonyosodott" - nyilatkozott Morton.

A tanulmány az Archives of Surgery című folyóirat októberi számában jelent meg. Dr. Mitchell Roslin, a New York-i Lenox Hill Kórház súlysebészeti osztályának vezetője szerint igaz, hogy 4 kilogramm súlyveszteségnek is örülni kell, ugyanakkor ez nem elég ahhoz, hogy egy kezelés alapját képezze. Ráadásul a családtagok fogyása egyes speciális körülményeknek is köszönhető.

A műtéten átesettek 80 százaléka volt nő, 94 százalékuk pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezett. Ez egyrészt azt jelzi, hogy az anya hatása a döntő a család étkezési szokásainak alakításakor, másrészt pedig nem biztos, hogy alacsonyabb társadalmi háttérben is hasonló biztató eredmények születnének. "A gyomorszűkítő műtétet az teszi különlegessé, hogy hirtelen változást idéz elő, amely hatással van a családtagokra. Reményt ad nekik a másik egészségi állapotának hatalmas változása is" - vonta le a következtetést Morton.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció