Mosolyogjunk, ha oltást kapunk

Egy friss tanulmány szerint pozitív hatása lehet annak, ha oltás közben mosolyra húzzuk a szánkat. Mutatjuk, miért.

Vakcina helyett halál: mi táplálja az oltásellenességet? Honnan ered ez az elszánt ellenállás a mesterséges immunizálással szemben, illetve milyen veszélyekkel fenyeget? Részletek.

Egy őszinte mosoly vagy egy grimasz csökkentheti az oltással járó stresszt és feszültséget, sőt, az injekció okozta fájdalmat is, akár 40 százalékkal - hivatkozik a webmd.com egy, az Emotion című szaklapban online megjelent tanulmány eredményére.

A tudósok 231 főt vontak be a munkájukba. Alanyaikat arra kérték, hogy adják meg fájdalom-, érzelem- és stresszszintjüket, miközben sóoldatot kaptak injekció formájában. Az ehhez használt tű mérete megegyezik az influenza elleni védőoltásnál alkalmazott tű méretével. A résztvevők egy részét arra kérték, mosolyogjanak, másoktól grimaszt vagy műmosolyt vártak, megint mások pedig semleges arckifejezést, más néven pókerarcot kellett, hogy felöltsenek.

Egy őszinte mosoly vagy egy grimasz csökkentheti az oltással járó stresszt és feszültséget.
Egy őszinte mosoly vagy egy grimasz csökkentheti az oltással járó stresszt és feszültséget. Fotó: Getty Images

A pókerarc nem segít

A tudósok az eredmények összegzése után arra jutottak, hogy az őszintén elmosolyodó és a grimaszoló alanyok nagyjából feleakkora fájdalomról számoltak be, mint a pókerarcot vágók. Sarah Pressman pszichológus professzor szerint az emberek a szorongásra és az örömre hasonló arckifejezéssel reagálnak - szarkalábak alakulnak ki a szemeiknél, az orcájuk kissé megemelkedik és láthatóvá válnak a fogaik. A tudóscsoport arra jutott, hogy ezek a változások hatékonyan segíthetnek enyhíteni a kellemetlenséget és a stresszt.

Hogy pontosan mi ennek a tudományos magyarázata, azt egyelőre nem tudjuk, de az tény, hogy ezt az egyszerű és ingyenes módszert mindannyian kipróbálhatjuk a jövőben - akár a koronavírus elleni vakcina , akár más oltások beadásánál.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: