Mitől érezzük a fantomvibrálást?

Az elmúlt években számos kutatás mutatott rá: a fantomjelzés, azaz a mobiltelefon tévesen észlelt aktivitása hangsúlyosabb, mint gondolnánk.

Egy massachusettsi kórház dolgozóinak 68 százaléka érzékelt ilyet, egy középnyugat-amerikai egyetem hallgatóinak csoportjában 89 százalék volt az arány, taiwani orvostanoncoknál 90 százalék. David Laramie pszichológus, aki elsőként publikált fantomcsörgésről és fantomvibrálásról kutatást 2007-ben, tesztcsoportjának kétharmadában észlelte ezt a jelenséget. Mindez már csak azért is érdekes, mert egészséges szellemi állapotban nem gyakori a hallucináció jelensége, ez viszont - a számokból is látható - igen elterjedt jelenség. Vajon mi okozhatja?

10 hasznos app

Egyes okostelefonos appok javítják pszichológiai vagy kognitív képességeinket, csökkenthetik a stressz szimptómáit. Összegyűjtöttünk tíz appot, amitől jobban működik az agyunk, kattintson!

David Laramie szerint a fantomjelzés a pareidolia jelenségében rejlik: ez akkor történik, amikor az agy elkezd jobban mintát keresni környezetében, mint szokott: ilyenkor látunk arcokat a felhőben vagy ilyenkor találkozunk Jézussal egy pirítóson. Kutatásában viszont másra is kitér: szerinte két markere van a telefon fantomjelzéseinek. Az egyik az életkor (a fiatalok gyakrabban tapasztalják ezeket), a másik pedig az, hogy mennyire használja az illető a telefonját érzelmi állapotának kezelésére. Vannak ugyanis olyanok, akik rá kell hogy nézzenek telefonjukra, hogy megnyugodjanak vagy hogy egy érzelmi extra töltést kapjanak.

Sliman Bensmaia, a University of Chicago érintéssel foglalkozó agykutatója más oldalról közelíti meg a jelenséget. A bőrben két receptor van, ami képes érzékelni a vibrálást: a Meissner-testek a lassú vibrálást, a Vater-Pacini-testek pedig a magas frekvenciás rezgéseket érzékelik. A legtöbb mobiltelefon rezgése 130 és 180 hertz közé esik, ami pont a két receptor érzékelése közé esik. Bensmaia szerint így a mobil rezgése mindkét testet riasztja: a Pacini-testeket valószínűleg jobban. Laramiehez hasonlóan Bensmaia is úgy vélekedik, hogy a fantomrezgések az agy mintakeresési próbálkozása miatt születnek.

Egyes okostelefonos appok javítják pszichológiai vagy kognitív képességeinket

Egyes okostelefonos appok javítják pszichológiai vagy kognitív képességeinket


"Valószínűleg az történhet, hogy mivel a ruhánk megdörzsöli a bőrünket, ezért aktivizáljuk az azon a téren lévő receptorokat, ahol a telefonunk is van, és mivel ez hasonlít a telefon jelzéséhez, ezért ez úgy csapódik le az agyunkban, hogy a telefon jelez" - mondta a kutató, aki hozzátette: még nem tudni pontosan, hogy az agy mely pontján történik mindez, de nyilvánvalóan az érintéssel kapcsolatos területeknek van köze hozzá.

Ezt a logikát követve a fantomvibrálásokat csak a testünk azon pontjain kellene érzékelni, ahol a telefonunkat tartjuk és csak akkor, ha azokat ruha fedi. Laramie vizsgálatai szerint voltak olyan tesztalanyok, akik akkor tapasztaltak fantomjelzéseket gyakrabban, ha kordbársony nadrág volt rajtuk: egy számítás szerint a kordbársony textúrája pont olyan, hogy átlag 140 hertzes jelzést képes a bőrnek átadni, ami pont hasonlít egy mobiltelefon jelzéséhez).

A kutatók viszonylag egyszerűnek tartják a kikerülést: ha azon 5-10 százalék ember közé tartozunk, akiket ez tényleg zavar, akkor vagy ne vibráló módban hagyjuk a készülékünket vagy vegyük ki zsebünkből és tegyük át máshová. És lehetőleg ne hordjunk kordbársonyt.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag