Mit tartalmazzon a dohányosok étrendje?

A zöldségek és gyümölcsök változatos fogyasztása védi a dohányosokat a tüdőrák kialakulása ellen - állítja egy új európai tanulmány.

A vizsgálat megállapította, hogy azoknál, akiknek az étrendje gyümölcsök és zöldségek széles választékát tartalmazza, mintegy 27 százalékkal csökkent a tüdőrák kialakulásának kockázata. Azonban a dohányzásról való leszokás még mindig jobban csökkenti a kockázatot, mint a rendszeres saláta- és almafogyasztás.

Dr. H. Bas Bueno-de-Mesquita, a holland Nemzeti Közegészségtani Intézet igazgatója szerint azok számára, akik nem képesek a minden kétséget kizáróan leginkább hasznos leszokásra, van más lehetőség is, melynek segítségével csökkenthetik a kockázatot. A hangsúly a széles skálán van: nem elég egy banán reggelire, egy kis borsó ebédre, répa vacsorára. Mintegy 40-féle zöldséget, gyümölcsöt kell belevenni az étrendbe, például káposztát, spenótot, bogyós gyümölcsöket, dinnyét, kelkáposztát, karfiolt és padlizsánt.

A kutatók 10 országban összesen 450 ezer felnőtt egészségügyi adatait elemezték, a résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük étkezési és életviteli szokásaikról, melyben szerepelt a szakma, a kórtörténet, dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint a fizikai aktivitás. A résztvevőket étrendi változatosság alapján négy csoportba osztották, a legváltozatosabb csoportban lévők 23-40-féle típusú zöldséget, illetve gyümölcsöt fogyasztottak, a legkevesebbe tartozók kevesebb mint 10-félét.

Kilencéves periódusban 1613 embernél diagnosztizáltak tüdőrákot. Azon dohányosok esetén, akik a legváltozatosabban étkeztek, 27 százalékkal alacsonyabb volt a tüdőben a laphámrák valószínűsége, mint a kevésbé változatosan étkezőknél. A tanulmány a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szeptemberi számában látott napvilágot.

A változatos zöldség- és gyümölcsfogyasztás csodatevő hatása nem magyarázható meg maradéktalanul. Bueno-de-Mesquita szerint a különböző hatóanyagok egymással kölcsönhatásba kerülve érik el a kedvező hatást, egy anyagot nem szabad varázsszernek kikiáltani. Például finn kutatók megállapították, hogy azoknál a dohányosoknál, akik antioxidáns béta-karotint és E-vitamint szedtek, megnövekedett a tüdőrák kialakulásának esélye.

Korábban más számos egyéb ráktípusnál (gyomor- és bélrendszeri daganatok, emlőrák, szájüregi és garatrák) felmerült a gyümölcsevés előnyös hatása.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció