Mit nevezünk "normális" testtömegindexnek?

Tanulmányok hosszú sora számol be a túlsúly és elhízás egészségkárosító hatásairól, melyben az összehasonlítást képező kontroll csoportban a normál testtömeggel rendelkezők szerepelnek.

De egyáltalán mit jelent a "normális" testtömegindex kifejezés? - tette fel a kérdést Williams és kutatócsoportja. Hét éven át tartó vizsgálatukban több mint 30 ezer, rendszeresen futó személy (29 ezer férfi és több mint 11 ezer nő) vett részt. Az eredmények szerint hét év elteltével a vizsgált férfiak 8,53, míg a nők 4,26 százalékánál alakult ki magas vérnyomás. A férfiak 12,2, a nők 5,14 százalékánál alakult ki magas koleszterinszint. A férfiak csoportjának 0,68, a nők 0,23 százaléka vált cukorbeteggé. A legalacsonyabb rizikójú csoportot a 18,5 és 20 közötti testtömegindexű férfiak és nők képezték, ezért ezt a testtömegindex-tartományt "normálisnak" nevezték el. A cukorbetegség előfordulását tekintve, a 22,5 feletti testtömegindexűek körében több mint kétszeres volt a cukorbetegség előfordulása, mint a 22,5 alattiak csoportjában. Mindezek ismeretében bátran kijelenthető, hogy a nagy mintán végzett kutatási eredmények szerint a 18,5 és 22,5 közötti testtömegindex tekinthető "normális" tartománynak.

Forrás:
Williams PT, et al. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2007; 27: 1811-19.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső