Mit lehet kikapcsolni az agyban? Eláruljuk!

Szeretjük azt hinni, hogy mindent képesek vagyunk uralni az életünkben, valójában azonban a cselekedeteink nagy részét az agyunk akarattalan működései befolyásolják. A kutatók szerint mégis van jó néhány dolog, amit képesek vagyunk ki-, illetve bekapcsolni.

Éhség és szomjúság

A legalapvetőbb funkcióink, vágyaink egy részét az agyban található, nagyjából mandula nagyságú rész, a hipotalamusz szabályozza. Ezek közé tartozik például az éhség, a szomjúság, a szexuális vágy. A Columbia University szakembereinek sikerült olyan neuronokat elkülönítenie egerek agyában, amelyek a szomjúsággal vannak összefüggésben.

Milyen különbségek vannak a férfi és a női agyak között? A biológiai vagy a társadalmi jelenségek alakítják ki ezeket? Kutatások során ezekre is fény derült - a részletekért kattintson! Egy speciális eljárás segítségével fényérzékennyé tették ezeket a neuronokat, majd a fény segítségével aktiválták őket. Az aktiválás, vagyis a bekapcsolás hatására az egerek rengeteg vizet ittak (a testsúlyuk mintegy nyolc százalékának megfelelő mennyiséget, ez emberi léptékben közel öt liternek felel meg, ráadásul néhány perc alatt). Egy másik neuroncsoport aktiválása pedig azzal járt, hogy az egerek nem ittak, még akkor sem, ha az állatok a teljes kiszáradás szélén voltak.

Hasonló módszerrel az éhséget szabályozó neuronokat is ki és be lehet kapcsolni: aktiválásukkor az állatok teletömték magukat, kikapcsolásukkor pedig az egerek nem vettek tudomást az eléjük tett ételről, még akkor sem, amikor éhesnek kellett volna lenniük.

A hipotalamusz szabályozza az éhség- és szomjúságérzetet

Fájdalom

A fájdalmat nagyszerűen lehet csökkenteni különböző gyógyszerek segítségével, de ezeknek számos mellékhatása lehet, és egy idő után függőség és hozzászokás is kialakulhat. Amerikai kutatók szerint azonban az A3 adenozin receptor bekapcsolásával az agyban, illetve a gerincvelőben csökkenthető vagy teljesen meg is szüntethető a krónikus fájdalom (többek között az is, amelyet a daganatos betegségek okoznak).

Erőszak

Az agresszió elválaszthatatlanul hozzátartozik az emberi természethez, hasznosságával kapcsolatban azonban vannak viták. A New York University kutatói megtalálták azokat a neuronokat a hipotalamuszban, melyek az erőszak hatására aktiválódnak.

A fény segítségével ki- és bekapcsolhatóvá váltak ezek a sejtek, így a kísérletben részt vevő egerek vagy extrém agresszívvá, vagy különlegesen nyugodttá váltak. A kutatók szerint egyáltalán nem kizárt, hogy egy nap az embereken is lehet majd alkalmazni ezt a módszert.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: