Miről nehezebb leszokni: a cigiről vagy a marihuánáról?

Megegyeznek a dohányzásról és a marihuánáról való leszokást kísérő elvonási tünetek, ezért a marihuána elvonási tüneteit is szerepeltetni kell az orvosi diagnosztikai kézikönyvben - írják amerikai kutatók a Drug and Alcohol Dependence januári számában.

A marihuánáról ugyanolyan nehéz leszokni, mint a dohányzásról, így méltánytalanul marad ki a kézikönyvből a kannabisz elvonási tüneteit leíró cikkely. Dr. Ryan Vandrey, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvoskarának pszichiátere 12 dohányzó, marihuána élvező, vagy mindkét szenvedéllyel élő embert vizsgált.

3 ötnapos absztinens periódust 9 napos időszakok szakítottak meg, amelyek alatt a résztvevők visszatértek káros szenvedélyeikhez. A leszokási periódusok elején vizeletmintát vettek, a végét mindig teljes laboratóriumi kivizsgálás zárta. Ilyenkor megmérték a nyugalmi pulzust, a vérnyomást, a testsúlyt, kilélegzett levegő szén-monoxid- és alkoholtartalmát. Kérdőívek segítségével tájékozódtak a betegek elvonási tüneteiről. Rákérdeztek, hogy előfordultak-e hangulatváltozások (agresszió, düh, étvágyváltozás, depressziós időszak, feszültség, zavartság), illetve, hogy mi volt a legnehezebb az absztinencia alatt.

Összességében az elvonási tünetek súlyossága ugyanolyan volt mindkét szenvedélybetegség esetében, bár az alvászavarok inkább a kannabiszélvezőkre, míg a szorongás és düh jelentkezése a dohányosokra volt jellemző. Érdekes, hogy néhányan könnyebbnek találták a leszokást egyszerre mindkét káros szenvedélyről, mint egyenként.

A kannabisz a legelterjedtebb illegális drog az USA-ban. A marihuána miatti kórházi felvételek száma eléri a kokainra és heroinra jellemző adatokat. A láncdohányosok 9 százaléka szív naponta, vagy csaknem naponta marihuánát is, és a marihuána fogyasztók 50 százaléka dohányzik. Ilyen esetben a leszokás esélye elég kevés. Dr. Vandrey szeretné elérni, hogy a két év múlva forgalomba kerülő új diagnosztikai kézikönyv már tartalmazza a marihuána-elvonás tüneteit is, melyek a következők: fokozott düh és agresszió, szorongás, rossz hangulat, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok, csökkent étvágy és súlycsökkenés. A tünetek a leszokást követő 24 órában kezdődnek, és rendszerint 1-2 hétig tartanak.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: