Miről nehezebb leszokni: a cigiről vagy a marihuánáról?

Megegyeznek a dohányzásról és a marihuánáról való leszokást kísérő elvonási tünetek, ezért a marihuána elvonási tüneteit is szerepeltetni kell az orvosi diagnosztikai kézikönyvben - írják amerikai kutatók a Drug and Alcohol Dependence januári számában.

A marihuánáról ugyanolyan nehéz leszokni, mint a dohányzásról, így méltánytalanul marad ki a kézikönyvből a kannabisz elvonási tüneteit leíró cikkely. Dr. Ryan Vandrey, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvoskarának pszichiátere 12 dohányzó, marihuána élvező, vagy mindkét szenvedéllyel élő embert vizsgált.

3 ötnapos absztinens periódust 9 napos időszakok szakítottak meg, amelyek alatt a résztvevők visszatértek káros szenvedélyeikhez. A leszokási periódusok elején vizeletmintát vettek, a végét mindig teljes laboratóriumi kivizsgálás zárta. Ilyenkor megmérték a nyugalmi pulzust, a vérnyomást, a testsúlyt, kilélegzett levegő szén-monoxid- és alkoholtartalmát. Kérdőívek segítségével tájékozódtak a betegek elvonási tüneteiről. Rákérdeztek, hogy előfordultak-e hangulatváltozások (agresszió, düh, étvágyváltozás, depressziós időszak, feszültség, zavartság), illetve, hogy mi volt a legnehezebb az absztinencia alatt.

Összességében az elvonási tünetek súlyossága ugyanolyan volt mindkét szenvedélybetegség esetében, bár az alvászavarok inkább a kannabiszélvezőkre, míg a szorongás és düh jelentkezése a dohányosokra volt jellemző. Érdekes, hogy néhányan könnyebbnek találták a leszokást egyszerre mindkét káros szenvedélyről, mint egyenként.

A kannabisz a legelterjedtebb illegális drog az USA-ban. A marihuána miatti kórházi felvételek száma eléri a kokainra és heroinra jellemző adatokat. A láncdohányosok 9 százaléka szív naponta, vagy csaknem naponta marihuánát is, és a marihuána fogyasztók 50 százaléka dohányzik. Ilyen esetben a leszokás esélye elég kevés. Dr. Vandrey szeretné elérni, hogy a két év múlva forgalomba kerülő új diagnosztikai kézikönyv már tartalmazza a marihuána-elvonás tüneteit is, melyek a következők: fokozott düh és agresszió, szorongás, rossz hangulat, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok, csökkent étvágy és súlycsökkenés. A tünetek a leszokást követő 24 órában kezdődnek, és rendszerint 1-2 hétig tartanak.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: